Катанија (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
Округ Катанија
Provincia di Catania
Положај
Држава Италија
РегијаСицилија
Админ. центарКатанија
Површина3.553 km2
 — број ст.1.081.915
 — густина ст.304,51 ст./km2
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Округ Катанија (итал. Provincia di Catania) је округ у оквиру покрајине Сицилија у јужном Италији. Седиште округа и највеће градско насеље је истоимени град Катанија.

Површина округа је 3.553 км², а број становника 1.081.915 (2008. године).

Природне одлике[уреди | уреди извор]

Округ Катанија чини источни део острва и историјске области Сицилија. Он се налази у југозападном делу државе, са изласком на Јонско море на истоку. Уз море се налази плодан и густо насељен приморски део, који се у јужном делу округа шири у праву равницу - Катанијска равница. Северозападну половину округа чини најпознатији европски вулкан Етна, уједно и највиша планина на острву. Вековно таложење лаве и њено претварање у плодно тле омогућило је велику густину насељености и на падинама овог вулкана.

Становништво[уреди | уреди извор]

По последњим проценама из 2008. године у округу Катанија живи преко милион становника. Густина насељености је велика, преко 300 ст/км². Приморски делови округа су знатно боље насељени, посебно око града Катаније. Планински део је ређе насељен и слабије развијен.

Поред претежног италијанског становништва у округу живе и известан број досељеника из свих делова света.

Општине и насеља[уреди | уреди извор]

У округу Катанија ји 58 општина (итал. Comuni).

Најважније градско насеље и седиште округа је град Катанија (298.000 ст.) у источном делу округа. Други по величини је град Аћиреале (53.000 ст.) у североисточном делу округа.

Град Катанија

Спољашње везе[уреди | уреди извор]