Корисник:Micki/Слике

С Википедије, слободне енциклопедије
Преусмерени сте овде вероватно због једног од следећих разлога:


Датотека коју сте послали уопште нема лиценцу
Ако приликом слања датотеке нисте изабрали одговарајућу лиценцу, молим Вас да прочитате ово упутство. Или, просто изаберите одговарајућу лиценцу, потом кликните на картицу Уреди на врху странице са описом датотеке, додајте одговарајући шаблон/лиценцу и снимите страницу. Осим додавања лиценце, потребно је написати и нешто о самој датотеци, навести њен извор, а ако се ради о неслободним сликама требало би да прочитате Политику доктрине изузећа.
Можда сте ставили лиценцу, али нисте навели извор
Кликните на картицу Уреди на врху странице са описом датотеке, наведите ко је њен аутор и потом снимите страницу. Уколико је датотека преузета са интернета или друге википедије, наведите УРЛ адресу странице са које је датотека преузета. Уколико је скенирана из књиге, часописа или неког другог штампаног материјала, наведите ко је писац књиге, када је она објављена, ISBN број, страницу на којој се датотека налази и сл. Код неслободних слика (снимци екрана, логои, филмски постери, промотивне фотографије итд.) важно је да се наведе што више информација.
Речено Вам је да је постојећа лиценца погрешна
Прочитајте пажљиво текст тренутне лиценце. Уколико оно што на њој пише не одговара правом стању ствари, молим Вас да размотрите релиценцирање, односно стављање друге лиценце уместо постојеће. Кликните на картицу Уреди на врху странице са описом датотеке, замените постојећи шаблон/лиценцу и потом снимите страницу.
За датотеку коју сте послали недостаје дозвола
Уколико Ви нисте аутор конкретне датотеке, потребно је да контактирате носиоца ауторских права, односно да му пошаљете захтев за коришћење материјала на википедији под условима лиценце CC BY-SA 3.0. Прочитајте пажљиво напомене о томе како се шаље захтев да не би дошло до грешке. Након добијања дозволе, контактираће Вас неко од чланова OTRS тима и послати Вам све потребне податке. На страницу са описом датотеке треба ставити лиценцу {{cc-by-sa-3.0}} и линк ка дозволи на OTRS систему: {{OTRS permission|број тикета}}. ID тикета ћете добити у повратном мејлу од чланова OTRS тима. Уколико сте Ви носилац ауторских права, кликните на картицу Уреди на врху странице са описом датотеке, допишите да сте Ви њен аутор и потом снимите страницу.
Датотека коју сте послали је пронађена на интернету
Уколико је на интернету пронађена датотека која је идентична оној коју сте послали на википедију, потребно је да се разјасни правни статус те датотеке. Уколико сте Ви њен аутор, потрудите се да дате што више информација о томе када је и где датотека настала, како је доспела на интернет итд. Уколико је неко други аутор те датотеке, мораћете да се потрудите да сазнате ко је носилац ауторских права и да га замолите да допусти њено коришћење под условима лиценце CC BY-SA 3.0. Уколико сматрате да је датотеку ипак боље обрисати, на страницу са њеним описом додајте: {{брзо брисање|кршење АП}}.
Или можда сматрате да сте контактирани грешком?
Да ли сте сигурни? Такве ствари се дешавају, али је вероватније да је у питању један од горњих сценарија. Ако сте заиста сигурни да је у питању грешка, молим Вас да одвојите мало времена и да оставите поруку на мојој страници за разговор. Јавићу Вам се чим будем имао времена.
Можда желите брисање датотеке коју сте послали?
У том случају означите датотеку за брисање. Кликните на картицу Уреди на врху странице са описом датотеке, додајте {{брзо брисање|разлог брисања}} и потом снимите страницу. Или, ако Вам је тако згодније, контактирајте неког од активних администратора и/или оставите поруку овде.
Понекад ме питају зашто сам уопште направио ову страницу?
Зато што сам, радећи са датотекама, приметио да људи (стално) постављају иста питања, а да (често) нису погледали основна правила и смернице овог пројекта. Време које издвајам за рад на википедији је ограничено и стога не могу непрестано да објашњавам правила која се односе на датотеке. Зато постоје горенаведена упутства из којих можете доста тога да научите и Трг на којем уредници стално размењују мишљења и идеје и где можете од других појединаца да затражите помоћ или савет. Имајте на уму да се датотеке са нејасним статусом углавном бришу након седам дана, али се обрисани материјал може и вратити ако корисници покажу спремност да среде евентуалне пропусте. Не очекујте од других људи да сређују Ваше датотеке, већ се ангажујте сами уколико желите да оне остану на википедији. Срећан рад! micki