Књига пророка Језекиља

С Википедије, слободне енциклопедије
Фрагмент Књиге Језекиља, Алепо кодекс

Књига пророка Језекиља је 26. књига Светог писма Старог завета и 14. књига Танаха.

Књигу је написао пророк Језекиљ око 571. п. н. е. у Вавилону. Говори о времену вавилонског ропства 613.-571. п. н. е.

Ауторство књиге која носи име пророка Језекиља, и припада библијском канону никад није било оспорено. Књига је ушла у канон у време Јездре и појављује се у каталозима ранохришћанских богослова, како што је Ориген. Аутентичност књиге је такође неспорна, због упадљиве сличности симболичких слика које се налазе и у Плачу Јеремијином и Откривењу и другим књигама Светог писма.

Садржај[уреди | уреди извор]

Како се можеш носити са светом који је изгубљен на погрешном путу? Језекиљ који је био предодређен да у тридесетој години живота започне своју свештеничку службу, у двадесетпетој години је био протеран из свог завичаја у Вавилон. Пет година је чамио у очају. Његово битисање у Вавилону је у тридесетој години његовог живота задобило величанствено предсказање Господње славе. Свештеник/пророк је обелоданио да Бог није органичен на узане границе Језекиљеве родне земље. Заправо, Он је универзалан Бог који заповеда и влада појединцима и народима.

Бог је у Вавилону Језекиљу предао Своју Реч намењену народу. Његов позив на проверен начин преображава Језекиља. Постао је страствено посвећен Божијој Речи. Био је свестан да он нема ништа лично чиме може помоћи заробљеницима у њиховој жестокој ситуацији, али је био уверен да Божија Реч говори њиховим приликама и може им донети победу. Језекиљ користи различите начине да пренесе Божију Реч свом народу. Он користи уметност цртања да опише Јерусалим, симболичне радње и необично понашање да обезбеди пажњу. Он сече своју косу и браду да покаже шта Бог може учинити Јерусалиму и његовим становницима.

Језекиљева књига се може поделити на четири дела:

  • Поглавља 1-24: предсказања пада Јерусалима
  • Поглавља 25-32: предсказања Божијег суда суседним народима
  • Поглавље 33: последњи позив Израелу за покајање
  • Поглавља 34-48: предсказања која се односе на будућу обнову Израела [1]

Предсказања[уреди | уреди извор]

Језекиљ 34 је поглавље у коме је Бог оптужио вође Израела као лажне пастире због њихове лоше бриге о Његовом народу. Они су бринули о себи уместо о овцама Израела. Они су добро јели, били добро обучени и добро збринути од стране оних људи који су их и изабрали (Језекиљ 34:1-3). Насупрот томе, Исус је Добар Пастир који свој живот полаже за своје овце и који их штити од вукова који би да униште стадо (Јован 10:11-12). Стих 4 поглавља 34 описује људе којима пастири нису помогли, као што су слаби, болесни, повређени и изгубљени. Исус је Велики лекар који лечи наше духовне ране (Исаија 53:5) Његовим распећем. Он је тај који тражи и чува оно што је изгубљено (Лука 19:10). [1]

Практична примена[уреди | уреди извор]

Књига пророка Језeкиља нас позива да се придружимо снажном и живом сусрету са Богом Аврама, Мојсија и пророка. Морамо бити победници или ћемо бити побеђени. Језекиљ нас изазива да: искусимо живот мењајући виђење Божије снаге, знања, вечног присуства и светости; пустимо да нас Бог усмерава; шватимо дубину и преданост злу које лежи у сваком људском срцу; признамо да Бог држи своје слуге одговорне за упозорење злих људи на опасност у којој су; да искусимо живу везу са Исусом Христом, који је рекао да се нови завет може наћи у Његовој крви. [1]

Кључни стихови[уреди | уреди извор]

Језекиљ 2:3-6: "И рече ми: Сине човечји, ја те шаљем к синовима Израиљевим, к народима одметничким, који се одметнуше мене; они и оци њихови бише ми неверни до овог дана. К синовима тврдог образа и упорног срца шаљем те ја, па им реци: Тако вели Господ; И послушали или не послушали, јер су дом одметнички, нека знају да је пророк био међу њима."

Језекиљ 18:4: "Гле, све су душе моје, како душа очева тако и душа синовљева моја је, која душа згреши она ће погинути."

Језекиљ 28:12-14: "Сине човечји, наричи за царем тирским, и реци му: Овако вели Господ Господ: Ти си печат савршенства, пун си мудрости, и сасвим си леп. Био си у Едему, врту Божјем; покривало те је свако драго камење: сарад, топаз, дијамант, хрисолит, оних, јаспис, сафир, карбункул, смарагд и злато; онај дан кад си се родио начињени ти бише бубњи твоји и свирале. Ти си био херувим, помазан да заклањаш; и ја те поставих; ти беше на светој гори Божијој, хођаше посред камења огњеног."

Језекиљ 33:11: "Реци им: Тако био ја жив, говори Господ Господ, није ми мило да умре безбожник, него да се врати безбожник са свог пута и буде жив; вратите се, вратите се са злих путева својих, јер зашто да мрете, доме Израиљев?"

Језекиљ 48:35: "Унаоколо ће бити осамнаест хиљада лаката, а име ће граду од тог дана бити: Господ је ту."

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „Књига пророка Језекиља”. www.gotquestions.org. Приступљено 2021-09-17. 

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]