Мађарска реформатска црква и зграда парохијског дома у Руменки

С Википедије, слободне енциклопедије
Мађарска реформатска црква и зграда парохијског дома у Руменки
Мађарска реформатска црква
Опште информације
МестоРуменка
ОпштинаНови Сад
Држава Србија
Време настанка1836.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе града Новог Сада
www.novisadbastina.rs

Мађарска реформатска црква и зграда парохијског дома у Руменки под заштитом су државе и убрајају се у споменике културе у категорији непокретних културних добара од великог значаја.

Црква је по службеним подацима црквене општине саграђена је 1836. године а наводи се и 1844. као година подизања. У складу са принципима Реформаторске цркве, избегнута је свака сувишна декорација, грађевина је изведена у духу неокласицизма као једнобродна са двоспратним звоником над западним прочељем. Како вера наглашава чистоту и скромност тако је бојење спољних и унутрашњих зидова белом бојом избегнута и сувишна декорација. Простор храма оживљен је проповедаоницом на канелираном стубу са капителом у облику лотосовог цвета, балконом на западној страни, који почива на стубовима, и ограђеним простором уз главни улаз, чије су доње партије изведене у комбинацији са три лучно засведена отвора.

Уз цркву је подигнута, између 1780. и 1786. године, зграда за становање управитеља имања грофа Харика из Футога. У овом приземном објекту са тремом, отвореног аркадама на дорским стубовима, данас је смештен парохијски дом. Током 2000. године извршени су санациони радови на архитектури.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]