Медаља кнегиње Наталије

С Википедије, слободне енциклопедије
Медаља кнегиње Наталије
Medaille van Prinses Natalie, Servie 1868
Медаља кнегиње Наталије
Додељује Књажество Србија
Кнежевина Србија
Додељује се заДобровољно указану негу и помоћ жртвама рата
Ратни периодСрпско-турски ратови (1876-1878)
Установљен27. мај/ 11. јун 1878. године

Медаља кнегиње Наталије је установљена 27. маја (11. јуна по старом) 1878. године у част кнегиње Наталије. Медаљу је установио кнез Милан Обреновић. Додељиван је женама за добровољно указану негу и помоћ жртвама српско-турског рата. Медаљу кнегиње Наталије је наследила Медаља краљице Наталије успостављена за време Краљевине Србије 1886. године.

Постоје две верзије медаље - са ћириличним словом „Н“, и са латиничним словом „N“. Верзија са латиничним словом била је намењена женама из западне Европе.

Степени одличија[уреди | уреди извор]

Медаља кнегиње Наталије био је организован у два степена: у златном и сребрном.

Опис[уреди | уреди извор]

Медаља има облик броша за оба степена. На средини медаље, је постављен монограм краљице- Н(Наталија). Трака окружује монограм, чији се крајеви (од траке) завршавају у машни. На тој траци је на српском језику исписан натпис- За помагање рањених и болних војника у рату 1876-77-78.г. На машни је приказан српски грб и двоглави бели орао, док се на спољашњим крајевима траке се налазе укрштене ловорове гранчице које обавијају орден. Изнад траке се налази круна кнежевине.

Опис траке и начин ношења[уреди | уреди извор]

Застава Кнежевине 1835

Трака је плаво - бело - црвене са малим венцем од листова, што симболизује заставу Кнежевине Србије. Медаља се увек носила на левој страни.

Види још[уреди | уреди извор]