Морис Метерлинк

С Википедије, слободне енциклопедије
Морис Метерлинк
Морис Метерлинк
Лични подаци
Пуно имеМорис Полидор Мари Бернард Метерлинк
Датум рођења(1862-08-29)29. август 1862.
Место рођењаГaн, Белгија
Датум смрти6. мај 1949.(1949-05-06) (86 год.)
Место смртиГрас, Француска
ОбразовањеУниверзитет у Генту
НаградеНобелова награда за књижевност

Гроф Морис Полидор Мари Бернард Метерлинк (франц. Maurice Polydore Marie Bernard Maeterlinck; Ган, 29. август 1862Грас, 6. мај 1949), био је белгијски књижевник.[1] Писао је песме, есеје и драме.

Биографија[уреди | уреди извор]

Морис Метерлинк je белгијско-француски песник и драмски писац који је обележио своје време и остао неизбежан у свету књижевности. Рођен у Гану 29. августа 1862. године, а преминуо у Грасу 10. маја 1949. године, Метерлинк је био кључна фигура симболистичког покрета. Почео је своју каријеру као судски чиновник, али је стекао светску славу као писац и драмски аутор. Његова најпознатија драма, "Кнегињица Малена" (La Princesse Maleine), објављена 1889. године, одмах је привукла пажњу публике и критике. Његов талент је открио Октав Мирбоу, који је његову драму похвалио у једном чланку. Метерлинкове прве драмске текстове карактерише описивање дубоких и мраких аспеката људске душе, које прогоне тајанствене и зле силе. Ове ране драме обухватају елементе ужаса и мистерије. Међутим, како је време одмичало, Метерлинк се почео више усмеравати на симболичке поетске евокације и изразење дубоких мисли и осећања. Две од његових најпознатијих радова у овом новом стилском правцу су "Мона Вана" (Monna Vanna), објављена 1902. године, и "Плава птица" (L'Oiseau bleu), објављена 1908. године. Обе ова дела изведене су и на сцени Српског народног позоришта: "Мона Вана" 1903. године, а "Плава птица" 1934. године.[2] Метерлинк је такође био важан есејиста, чији рад се бавио тајанствима природе и човека. Постао је члан Белгијске академије 1920. године, а 1932. године, белгијски краљ Албер I му је доделио племићску титулу. Метерлинк је остао трајна фигура у свету књижевности, чија дела и данас изазивају интересовање и инспирацију широм света. Драмска напетост је у његовим делима потиснута или допуњена лиричношћу, размишљањима о смрти, судбини и смислу живота. Ликови су апстрактни, а атмосфера је бајколика. Уместо натуралистичког и реалистичког сликања свакодневице, са сцене делују речи, слике, декор и светлост. Због тога што речи нису једини елемент деловања на гледаоце ово позориште назива се и магично.

Метерлинк је добитник Нобелове награде за књижевност 1911. године.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Maurice Maeterlinck | Nobel Prize-Winning Belgian Author | Britannica”. www.britannica.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-01-30. 
  2. ^ „МЕТЕРЛИНК Морис (Maurice Maeterlinck)”. СНП. Приступљено 10. 10. 2023. 
  3. ^ „Maurice Maeterlinck Facts”. The Nobel Prize. Приступљено 28. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]