Нела Кубуровић Кисић

С Википедије, слободне енциклопедије
Нела Кубуровић Кисић
Лични подаци
Датум рођења(1982-04-07)7. април 1982.(42 год.)
Место рођењаСарајево, СФРЈ
ДржављанствоСрбија
Народностсрпска
РелигијаПравославље
УниверзитетПравни факултет Универзитета у Београду
Професијаправник
Политичка каријера
Политичка
странка
Српска напредна странка
11. август 2016. — 25. октобар 2020.
Избори24. април 2016.
ПредседникТомислав Николић
Александар Вучић
Председник владеАлександар Вучић
Ивица Дачић (в.д.)
ВладаДруга влада Александра Вучића
ПретходникНикола Селаковић
НаследникМаја Поповић

Нела Кубуровић Кисић (Сарајево, 7. април 1982) српска је правница и политичарка. Она је бивша министарка правде у влади Ане Брнабић, претходно министарка правде у Другој влади Александра Вучића.[1] Пре тога је била помоћник министра правде у Сектору за правосуђе.

Биографија[уреди | уреди извор]

Дипломирала је на Правном факултету Универзитета у Београду 2005. године са изузетним успехом. Током студија, похађала је двогодишњу наставу у оквиру програма „Правна клиника“. Била је стипендиста фонда за младе таленте Владе Републике Србије. Од фебруара 2006. радила је у Првом општинском суду у Београду, где, након волонтерског стажа и приправничке праксе, постаје судијски помоћник. Правосудни испит положила је 2008. године.

Од децембра 2008. до августа 2009. године радила је у Министарству правде Републике Србије, као саветник за пружање стручне помоћи Високом савету правосуђа. Након образовања Административне канцеларије Високог савета судства, у августу 2009. године, засновала је радни однос у Сектору за нормативне послове, a од маја 2013. године била је начелник Одељења за статусна питања судија у Високом савету судства.

Била је ангажована у радним групама за израду Нацрта Етичког кодекса судија и Нацрта правилника за вредновање рада судија и председника судова, као и у раду Комисије за одлучивање о приговору судијских помоћника на решење председника суда о оцењивању. Учествовала је у студијским посетама Високом савету судства Краљевине Шпаније, Дисциплинским органима за судије у Француској, а током априла 2014. године била је на двонедељној пракси у Високом судском и тужилачком савету Босне и Херцеговине.

Говори енглески, а познаје шпански језик.

Удата је за Бојана Кисића, рођеног брата Дарије Кисић Тепавчевић.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Нела Кубуровић Кисић”. mpravde.gov.rs. Приступљено 15. 5. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Министар правде Републике Србије