Образовање (филм)

С Википедије, слободне енциклопедије
Образовање
Филмски постер
Изворни насловAn Education
Жанрдрама, романтика
РежијаЛоне Шерфиг
СценариоНик Хорнби
Година2009.
Трајање95 минута
ЗемљаУједињено Краљевство
Језикенглески
Буџет7,5 милиона долара [1]
Зарада26.096.852 долара
Веб-сајтwww.sonyclassics.com/aneducation/
IMDb веза

Образовање (енгл. An Education) је британска драма у режији Лоне Шерфиг базирана на мемоарима британске новинарке Лин Барбер. Сценарио за филм написао је књижевних Ник Хорнби, а главну улогу тумачи Кери Малиган којој је овај филм донео награду БАФТА[2], као и номинације за Оскара, Златни глобус[3] и многе друге награде.

Поред Оскара за најбољу глумицу у главној улози Образовање је такође било номиновано у категоријама Најбољи филм и Најбољи адаптирани сценарио[4].

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Радња филма одвија се у Лондону раних шездесетих година, где шеснаестогодишња Џени Малор (Кери Малиган) живи са својим родитељима. Џени је ведра, интелигентна и лепа девојка, сконцентрисана на остварење жеље да упише Оксфорд и обезбеди себи бољи живот.

Све се мења када упозна Дејвида Голдмана (Питер Сарсгард), дупло старијег човека који брзо очарава Џени, али и њене родитеље. Они верују да његово понашање није недолично и да жели да изложи Џени културним активностима у којима ужива.

Заједно са својим пријатељима Денијем (Доминик Купер) и Хелен (Розамунд Пајк), Дејвид води Џени на концерте класичне музике, аукције уметничких дела, на отмене вечере и у препуне пабове. Џени убрзо сазнаје да Дејвид до оваквог луксуза не долази на легалан начин, али се ипак упушта у љубавну везу с њим.

Оно што не зна је да Дејвид од ње скрива још једну тајну која ће јој сломити срце и натерати је да схвати да не постоји пречица до боље будућности о којој сања.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Кери Малиган Џени Мелор
Питер Сарсгард Дејвид Голдман
Доминик Купер Дени
Розамунд Пајк Хелен
Алфред Молина Џек Мелор
Кара Симор Марџори Мелор
Ема Томпсон госпођица Волтер
Оливија Вилијамс госпођица Стабс
Сали Хокинс Сара Голдман
Метју Берд Грејам
Ели Кендрик Тина

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]