Орах

С Википедије, слободне енциклопедије

Орах
Зрело стабло ораха
Научна класификација уреди
Царство: Plantae
Кладус: Tracheophytes
Кладус: Angiospermae
Кладус: Eudicotidae
Кладус: Rosids
Ред: Fagales
Породица: Juglandaceae
Род: Juglans
Секција: Juglans sect. Juglans
Врста:
J. regia
Биномно име
Juglans regia
Мапа распрострањености
Синоними[тражи се извор]

Juglans duclouxiana Dode
J. fallax Dode
J. kamaonica (C. de Candolle) Dode
J. orientis Dode
J. regia subsp. fallax (Dode) Popov
J. regia subsp. kamaonica (C. de Candolle) Mansf.
J. regia subsp. turcomanica Popov
J. regia var. orientis (Dode) Kitam.
J. regia var. sinensis C. de Candolle
J. sinensis (C. de Candolle) Dode

Орах (лат. Juglans regia) врста је ораха Старог свијета која се може наћи на простору од Балканског полуострва до Хималаја и југозападне Кине. Узгаја се широм Европе.

Опис[уреди | уреди извор]

Орах је велико, листопадно једнодомо дрво које достиже висину од 25—35 m и дебло дебљине од 2 m, обично са кратким деблом и широком крошњом, иако може бити виша и ужа у густим шумама. Врста је која захтева светлост и којој је потребно пуно Сунца да би се добро развила.

Географска распрострањеност[уреди | уреди извор]

Орах је пореклом из централне Азије и неких делова Европе. Унутар централне Азије постоји око 8.000 km2 шуме J. regia; више од половине се јавља у Киргистану, затим у Таџикистану и Узбекистану, а остатак у Туркменистану. Унутар Европе изворну распрострањеност врста је тешко класификовати јер је врста широко уведена и култивисана. Најчешће се сматра да је пореклом са Балканског полуострва и потенцијално из Шпаније. Врста је такође уведена у Кину, Аустралију и САД где је важна врста усева.[2]

Екологија[уреди | уреди извор]

Орах је велико дрво, које расте до 35 m висине са великом крошњом. Може да живи и до 70 година. Врста захтева дугу топлу сезону за раст и осетљива је на зимске и касне пролећне мразеве. Врста преферира влагу и може преживети само кратак период суше. Врста захтева много светлости и преферира дубоко земљиште за оптималан раст. Juglans regia се не среће често у мешовитим шумама, јавља се у великим немешовитим састојинама или у изолованим зонама. Постоји велики број сорти врсте Juglans regia.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Rivers, M.C.; Allen, D.J. (2017). „Juglans regia”. The IUCN Red List of Threatened Species. 2017: T63495A61526700. doi:10.2305/IUCN.UK.2017-3.RLTS.T63495A61526700.en. 
  2. ^ „Common Walnut - Juglans regia”. IUCN Red List. Приступљено 11. 12. 2022. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]