Павле и Јулијана

С Википедије, слободне енциклопедије
Свети мученици Павле и Јулијана

Свети мученици Павле и Јулијана су хришћански светитељи. Били су брат и сестра, пореклом из Птолемаиде Финикијске.[1] Мучени су због вере у Исуса Христа за време владавине римског цара Аурелијана (270275. године), и најзад посечени мачем.[2] Када је император пролазио кроз Птолемаиду, Павле се прекрстио и то је примећено па су га затворили у тамницу. Следећег дана је изведен на суд где је рекао да верује у Исуса Христа па је подвргнут мукама. Јулијана је, видећи страдање брата, пришла цару и такође исповедила веру у Христа, па је и она подвргнута мучењу. Три војника који су их мучели, задивљени њиховом истрајношћу такође су поверовали у Христа.

У хришћансој традицији се спомиње да су се при њиховом мучењу многа чуда догодила, због којих су многи многобошци прешли у хришћанство. Неки од њих су такође погубљени. Свети мученици Павле и Јулијана су убијени 273. године.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Препо. Герасим; Св. мученици Павле и Јулијана; Св. Јаков Посник – Vaznesenjska crkva” (на језику: енглески). Приступљено 2024-01-20. 
  2. ^ „Свети мученици Павле и Јулијана”. Prijateljboziji.com (на језику: српски). Приступљено 2024-01-20. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]