Падме Амидала

С Википедије, слободне енциклопедије
Падме Амидала
Падме Амидала
Падме Амидала као сенатор Набуа
Основне информације
Висина1,65 метара
Подаци о лику
ВрстаЧовек
Планета: Набу
РодЖенски
ПрипадностГалактичка Република
Подаци о креацији
ТумачНатали Портман
(Natalie Portman)

Падме Набири Скајвокер (Padmé Naberrie Skywalker), такође и Њено краљевско височанство, краљица Амидала од Набуа, касније Сенатор Амидала од Набуа (46—19. ПБЈ) је лик из „Звезданих ратова” коју је у филмовима играла глумица Натали Портман. Padma на санскриту значи лотосов цвет, а Amidala је духовна манифестација.

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис радње!

Падме је жена Анакина Скајвокера и мајка Леје Органе-Соло и Лука Скајвокера. Била је демократски изабрана краљица Набуа, а након истека два мандата је представљала своју планету као сенатор у Галактичком сенату. Врло талентована и образована, Падме ипак није била најмлађа изабрана краљица Набуа. Њено право име је Падме Набири, док је Амидала њено краљевско име. Увек се држала краљевски и строго док је била краљица. Као Падме, врло је одлучна и сажаљива. Одиграла је велику улогу у последњим данима Старе Републике.

У „Фантомској претњи”, снажно се бори политичким и физичким средствима да ослободи своју планету блокаде Трговачке Федерације. У то време је имала 14 година. Током ових догађаја, спријатељила се са деветогодишњим Анакином Скајвокером

У „Нападу клонова”, који се догађају десет година касније, постала је сенатор у сенату Галактичке Републике након истека два мандата као краљица. Води фракцију која се противи оснивању војске која би зауставила сепаратистички покрет (изненађујуће, иако је променила занимање, и даље има врло компликован стил облачења и склона је честом мењању гардеробе). Након неуспелог атентата на њу, Анакин, који је сада Џедај падаван под вођством Оби-Вана Кенобија, јој је додељен као телохранитељ. Заљубе се једно у друго, али су због својих дужности приморани да то потисну. Током спасавања Оби-Вана, увучени су у прву битку Ратова клонова, где се Падме прикаже као доста спретан борац. Филм се завршава Анакиновим и Амидалиним венчањем на тајној церемонији на којој су били само R2-D2 и C-3PO.

У „Освети сита”, уплашена је променама у личности њеног мужа који бива заведен Мрачном Страном Силе. Након проглашења Галактичке Империје и великог истребљења Џедаја које је водио Анакин, Амидала се придружује Бејлу Органи у оснивању Покрета Отпора који ће постати Алијанса Побуњеника. Одлази на планету Мустафар (са Оби-Ваном који се тајно сакрио у њен брод) где се суочава са Анакином у покучају да га врати на светлу страну. Анакин је убеђен да је она довела Оби-Вана да га убије и угуши је Силом. У Полис Маса, лекари покушавају да је спасу, али након што роди близанце Лука и Леју, она умире. Њено тело је враћено на Набу и сахрањено уз почасти.

У „Повратку џедаја”, Леја каже Луку да се сећа мајке која је умрла док су били млади и описује је као нежну, лепу и тужну. Вероватније је да је то мајка која ју је подигла на Алдерану, пре него Падме.



Набу
Претходник
Краљ Веруна
краљица Набуа
32—24. ПБЈ
Наследник
Краљица Џамила


Галактички сенат
Претходник
Сенатор Палпатин
Сенатор Набуа
22—19. ПБЈ
Наследник
непознати сенатор

Спољашње везе[уреди | уреди извор]