Ханибал Хамлин

С Википедије, слободне енциклопедије
Ханибал Хамлин
Ханибал Хамлин
Лични подаци
Датум рођења(1809-08-27)27. август 1809.
Место рођењаПарис, САД
Датум смрти4. јул 1891.(1891-07-04) (81 год.)
Место смртиБангор, САД
Политичка каријера
Политичка
странка
Демократска странка, Републиканска странка
15. Потпредседник Сједињених Америчких Држава
4. март 1861. — 4. март 1865.
ПредседникАбрахам Линколн
ПретходникЏон К. Брекинриџ
НаследникЕндру Џонсон

Потпис

Ханибал Хамлин (енгл. Hannibal Hamlin; Парис, 27. август 1809Бангор, 4. јул 1891) је био амерички политичар који је служио као 15. потпредседник Сједињених Држава у периоду од 1861. до 1865. године, за време мандата председника Абрахама Линколна, током Грађанског рата у Америци. Био је први потпредседник из Републиканске странке.

Пре него што је изабран за потпредседника, Хамлин је био члан Сената, Представничког дома, и кратко као 26. гувернер Мејна.

Потпредседнички мандат[уреди | уреди извор]

Хамлин је постао потпредседник 1861. Председника Линколна није упознао све до избора. Мејн је био прва држава на североистоку која је прихватила Републиканску странку, тако да је политички савез Линколна и Хамлина имао смисла у контексту регионалног баланса. Хамлин је такође био добар говорник, и познат као противник робовласништва. Док је служио као потпредседник, Хамлин није имао пуно утицаја у Линколновој администрацији, мада се залагао и за Прокламацију о еманципацији, и за наоружавање црнаца. У јуну 1864, републиканци и „ратне демократе[1] су се договорили да формирају Партију националне уније. Иако је Линколн поново номинован, ратни демократа Ендру Џонсон из Тенесија је одабран да замени Хамлина као кандидат за потпредседника. Линколн и Џонсон су изабрани у новембру 1864, а Хамлинов мандат је истекао 4. марта 1865.

Хамлин и Линколн нису били блиски пријатељи, али су имали добар сараднички однос. У то време обичаји у Белој кући нису налагали да потпредседник стално присуствује састанцима кабинета, и Хамлин није уобичајено посећивао Белу кућу.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Чланови Демократске странке који су се залагали за агресивнију политику према Конфедерацији.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]