Цена живота

С Википедије, слободне енциклопедије
Цена живота
Филмски постер на српском језику
Изворни насловAll the Money in the World
РежијаРидли Скот
СценариоДејвид Скарпа
ПродуцентДен Фридкин
Бредли Томас
Квентин Кертис
Крис Кларк
Ридли Скот
Марк Хафам
Кевин Ј. Валш
Главне улогеМишел Вилијамс
Кристофер Пламер
Марк Волберг
Ромен Дирис
МузикаДанијел Пембертон
Директор
фотографије
Даријуш Волски
МонтажаКлер Симпсон
Продуцентска
кућа
TriStar Pictures
Imperative Entertainment
Scott Free Productions
СтудиоSony Pictures
STX International
Година2017.
Трајање133 минута
Земља САД
 Уједињено Краљевство
Језикенглески
Буџет50 милиона долара[1]
Зарада57 милиона долара[2]
Веб-сајтwww.allthemoney-movie.com
IMDb веза

Цена живота (енгл. All the Money in the World) је криминалистички трилер филм из 2017. године, режисера Ридлија Скота и сценаристе Дејвида Скарпе, на основу књиге Џона Пирсона из 1995. године, Болно богати: Невероватна богатства и несреће наследника Џ. Пола Гетија. У главним улогама су Мишел Вилијамс, Кристофер Пламер, Марк Волберг и Ромен Дирис.

Радња филма прати истинито киднаповање Џ. Пола Гетија III у Италији 1973. године и одбијање његовог деде, мулти-милијардера нафтног тајкуна, Џ. Пола Гетија, да пристане на захтев за ослобађање свог унука, кога држи организована криминална мафијашка група ’Ндрангета.

Снимање је почело у марту 2017, а завршено је у августу исте године. Џ. Пола Гетија је првобитно глумио Кевин Спејси, који се појављивао у почетној филмској маркетиншкој кампањи. Међутим, због оптужби Спејсија за сексуално злостављање, пре заказаног датума објављивања филма за 8. децембар 2017, ова улога је предата Кристоферу Пламеру. Двадесет и две сцене су морале поново да буду снимљене током осам дана, само месец дана пре новог заказаног датума изласка, 25. децембра.

Филм је премијерно приказан у Беверли Хилсу 18. децембра 2017, а у америчке биоскопе је пуштен 25. децембра исте године. Зарадио је 57 милиона долара, наспрам буџета од 50 милиона долара. Кристофер Пламер је добио похвале за своју улогу Гетија, а био је номинован за награду Оскар за најбољег споредног глумца, као и награде Златни глобус, БАФТА и друге. Сам филм је добио позитивне критике од стране критичара, који су хвалили глуму, а филм је био номинован у три категорије на 75. додели Златних глобуса, укључујући ону за најбољег редитеља и најбољу глумицу у драмском филму, за Вилијамсову.

Радња[уреди | уреди извор]

Прича прати младог 16-годишњег Џ. Пола Гетија III који је отет, а његова мајка Гејл покушава да увери његовог деду, милијардера Џ. Пола Гетија, уједно најбогатијег човека на свету, да плати откупнину. Кад стари Гети одбије, отмичари постају брутални. У трци између живота и смрти, питање је хоће ли превладати љубав према унуку или према новцу?

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Мишел Вилијамс Гејл Харис
Кристофер Пламер Џ. Пол Гети
Марк Волберг Флечер Чејс
Ромен Дирис Чинкванта
Тимоти Хатон Освалд Хинге
Чарли Пламер Џ. Пол Гети III
Ендру Бакан Џ. Пол Гети II
Марко Леонарди Саверио Мамолити

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Giardina, Carolyn (18. 12. 2017). „Ridley Scott Reveals How Kevin Spacey Was Erased From 'All the Money in the World'. The Hollywood Reporter. Архивирано из оригинала 22. 12. 2017. г. Приступљено 26. 12. 2017. 
  2. ^ „All the Money in the World (2017)”. Box Office Mojo. Архивирано из оригинала 6. 7. 2019. г. Приступљено 13. 11. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]