Центар за културу Ваљево

С Википедије, слободне енциклопедије
Центар за културу Ваљево
Центар за културу Ваљево
Опште информације
МестоВаљево
ОпштинаВаљево
Држава Србија
Врста споменикаЗграда
Време настанка2009.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
czk.rs

Центар за културу Ваљево је јавна установа културе која наставља традицију Дома културе који је основан 28. септембра 1956. године.

Дом културе[уреди | уреди извор]

Дом културе Ваљево је био главни креатор културног живота тадашњег Ваљева и центар културе и уметности био је место окупљања младих и промотер „градског стваралаштва”. Кроз подршку бројним уметницима, Дом културе успевао је да на свом репертоару понуди велики бој различитих културних садржаја. Тако су се временом изродиле занчајне градске манифестације, попут Тешњарских вечери и Џез феста. [1][2]

Зграда Дома културе[уреди | уреди извор]

Зграда Дома културе је пројектована у духу послератне модерне, рађена од 1953. до 1960. године. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја. По форми, намени и распореду просторија, конципирана је у духу позоришта са свим карактеристикама такве функције, као што су: оркестарска рупа на просценијуму, сценски цугови за декор, ложе, шминкернице, сале за пробе, фундуси за костиме и реквизиту, депои за сценографију, којима је, крајем XX века, придодат и теретни лифт у северном крилу зграде.

Центар данас[уреди | уреди извор]

Нов назив установа добија 1. септембра 2009. године. Настављајући традицију гостовања врхунских позоришних представа и музичких садржаја и сарадњу са локалним уметницима, Центар за културу проширио је свој обим делатности и почео са сопственом продукцијом културног програма организујући значајан број изложби, креирајући дечји „културни центар”, подржавајући пројекте младих и за младе.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Центар за културу”. Град Ваљево. Приступљено 17. 1. 2017. 
  2. ^ „BIOSKOP ĆE U VALJEVU DA OŽIVI 2017.”. Jolubarske. Приступљено 17. 1. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]