Црква Светих арханђела Михаила и Гаврила у Иђошу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светих арханђела Михаила и Гаврила у Иђошу
Православна црква у Иђошу
Опште информације
МестоИђош
ОпштинаКикинда
Држава Србија
Време настанка1787.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица
/www.heritage-su.org.rs/

Црква Светих арханђела Михаила и Гаврила у Иђошу, месту у општини Кикинда, представља заштићено непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Парохијски храм, посвећен Сабору Светог Архангела Михаила, саграђен је на месту где су лежале мошти Светог Рафаила банатског. Садашњи храм освећен је од стране епископа темишварског Петра (Петровића) у време аустријског цара Јосифа II.[1]

Изглед цркве[уреди | уреди извор]

Храм је саграђен у барокном класицизму. На западној фасади Цркве Светог арханђела Гаврила и Михаила, забележене су две године значајне за овај храм. 1787. година, када је храм основан и 1863, година када је храм обновљен. Грађена је у познобарокном стилу и у том смислу се сврстава у велику групу сличних богомоља саграђених у 18. веку. На звонику храма налазе се четири звона, а завршен је са снажно развијеном јабуком са лантерном и крстом. Вишеспратни иконостас је урађен 1802. године. Осликао га је Алекса Никифоровић у барокном стилу.

Капела у оквиру Цркве[уреди | уреди извор]

Спомен костурница породице Челекетић, саграђена је 1983. године и дата Црквеној општини иђошкој на трајно власништво. Она је посвећена Светом Првомученику и Архиђакону Стефану, користи се као гробљанска капела и поседује једно звоно.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.