Црква Светог Јована Крститеља у Ратини

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Јована Крститеља у Ратини
Основни подаци
Оснивање2002.
МестоРатина, Краљево

Црква Светог Јована Крститеља се налази у селу Ратина, насељеном месту на територији града Краљева. Припада Епархији жичкој Српске православне цркве. Посвећена је рођењу Светог Јована Крститеља (Ивањдан), крсна слава цркве је 7. јула.

Положај[уреди | уреди извор]

Црква се налази на магистралном путу КраљевоВрњачка Бања, у строгом центру села Ратина, на брежуљку, са десне стране пута.

Мошти светог Јована Крститеља

Црква Рођења Светог Јована Kрститеља у Ратини недавно је добила непроцењив дар – честицу моштију Светог Јована Kрститеља, званог још и Претеча. Мошти су похрањене у икону која је израђена специјално за ову намену, а радили су је мајстори Атељеа Kешељ. Постамент у дуборезу урађен је у дуборезачкој радионици која ради при Духовном центру Светог владике Николаја Велимировића.

Село Ратина[уреди | уреди извор]

Ратина је удаљена 5km од града Краљева, припада Рашком округу и добила је статус општине пре неколико година. Ово подручје је доста развијено, у њему се налази велики број фабрика, предузећа и много других значајних установа, као што су: основна школа „Доситеј Обрадовић”, болница „Свети Никола”, коју посећује локално становништво и велики број људи из околних градова, у сврху лечења. Према попису из 2011. године у Ратини живи преко 3.210 становника.

Изградња цркве[уреди | уреди извор]

Изградња цркве је започета крајем 90-их година 20. века, да би темељи били освештани 2001. године. Ктитор храма је Проф. Др. Миодраг Петровић, а у изградњи цркве учествовали су и поједини становници Ратине, својим новчаним средствима и прилозима. Храм је освештан 2002. године од стране, његовог Преосвештенства Епископа Иринеја. Године, 2015. посећена је од стране његовог Преосвештенства Епископа жичког г. Јустина, који је том приликом рукоположио, у чин ђакона, Предрага Радојевића из Кушића. Том чину, присуствовао је и протојереј Драган Туба из Ратине.[1]

Изглед цркве[уреди | уреди извор]

Црква је грађена у рашко-моравском стилу, као умањена копија Манастира Грачанице, са пет купола које величају цео храм. Њену унутрашњост краси доста светла, мноштво стубова, иконостас са богатим дуборезом, али је мали број фресака и икона, пошто живопис још није завршен и налази се у фази даљег осликавања.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]