Риболов

С Википедије, слободне енциклопедије

Пецање у Србији, Фрушка Гора

Риболов је активност лова риба. Реч риболов се такође користи и за лов на друге животиње које живе у води као што су разне шкољке, ракови, лигње, сипе, хоботнице, корњаче и др., једино се за китове користи појам китолов. Риболов је стара и широко распрострањена активност са разним техникама и традицијама, али и применом модерних технолошких помагала. Према ФАО статистици, укупан број рибара и пољопривредника рибе је процењен на 38 милиона. Рибарство пружа директно и индиректно посао према проценама за 200 милиона људи. Разликују се спортски и комерцијални риболов. Риболов се према месту улова може поделити на: речни риболов, морски риболов, језерски риболов, и вештачки риболов (рибогојство).

Према статистикама ФАО агенције Уједињених нација, процењује се да укупан број комерцијалних рибара и узгајивача рибе износи 38 милиона. Рибњаци и аквакултура пружају директно и индиректно запослење за преко 500 милиона људи у земљама у развоју.[1] Године 2005, светска потрошња рибе уловљене риболовом у дивљини по глави становника износила је 14,4 килограма, а додатних 7,4 килограма убрано је са рибогојилишта.[2]

Историја[уреди | уреди извор]

Удица из каменог доба направљена од кости.

Риболов је древна пракса која датира барем од почетка периода горњег палеолита пре око 40 000 година.[3] Изотопска анализа коштаних остатака Тјенјуенског човека, модерног човека од пре 40.000 година из источне Азије, показала је да је редовно конзумирао слатководну рибу.[4][5] Археолошке карактеристике попут шкољки у отпаду,[6] одбачених рибљих костију и пећинске слике показују да је морска храна била важна за опстанак и да је конзумирана у значајним количинама. Риболов у Африци је евидентан врло рано у људској историји. Неандерталци су ловили рибу око 200.000 пне.[7] Људи су могли да развију кошаре за замке за рибу, и да плетењем направе ране облике рибарских мрежа како би могли да лове више рибе и у већим количинама.[8]

Врше-вршве за лов риба гловица, Музеј Херцеговине, Требиње

Током овог периода, већина људи је живела животним стилом ловаца-сакупљача и било је неопходно да буду стално у покрету. Међутим, тамо где постоје рани примери трајних насеља (мада не нужно и стално насељених) попут оних на Лепенском Виру, она су готово увек повезана са риболовом као главним извором хране.

Главне области за рибарство[уреди | уреди извор]

Атлантски океан[уреди | уреди извор]

Нова економска фондација утврдила је да се бакалар лови за 38 одсто више него што научници саветују, плави пишмољ за 51 одсто, а врста бакалара полак чак 231 одсто више.

Рибарење на стари начин[уреди | уреди извор]

У неким деловима света, рибари још лове из малих бродова и користе мреже које се бацају руком, као што се то вековима радило. Ови рибари лове само онолико колико им је потребно за њихове потребе.

Рибогојство[уреди | уреди извор]

Рибогојство је привредна грана која се бави узгојем рибе у природним (река, језеро, море) или вештачким условима (рибњак), као и побољшањем укупног квалитета рибљег фонда.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Fisheries and Aquaculture in our Changing Climate Policy brief of the FAO for the UNFCCC COP-15 in Copenhagen, December 2009.
  2. ^ „Fisheries and Aquaculture”. FAO. Приступљено 1. 7. 2012. 
  3. ^ African Bone Tools Dispute Key Idea About Human Evolution National Geographic News article. (archived January 17, 2006)
  4. ^ Yaowu Hu, Y; Hong Shang, H; Haowen Tong, H; Olaf Nehlich, O; Wu Liu, W; Zhao, C; Yu, J; Wang, C; Trinkaus, E; Richards, M (2009). „Stable isotope dietary analysis of the Tianyuan 1 early modern human”. Proceedings of the National Academy of Sciences. 106 (27): 10971—74. PMC 2706269Слободан приступ. PMID 19581579. doi:10.1073/pnas.0904826106. 
  5. ^ First direct evidence of substantial fish consumption by early modern humans in China PhysOrg.com, 6 July 2009.
  6. ^ Coastal Shell Middens and Agricultural Origins in Atlantic Europe.
  7. ^ „History of fishing – fishing nets, shellfish, boats”. quatr.us Study Guides (на језику: енглески). 12. 6. 2017. Приступљено 2. 5. 2018. 
  8. ^ „History of fishing – fishing nets, shellfish, boats”. quatr.us Study Guides (на језику: енглески). 12. 6. 2017. Приступљено 2. 5. 2018. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]