Срби у Аустралији

С Википедије, слободне енциклопедије
Срби у Аустралији
Укупна популација
104.549 (2016)[1]
200.000 [2]
Региони са значајном популацијом
Сиднеј, Мелбурн и Перт
Језици
енглески и српски
Религија
православље
Сродне етничке групе
Српска дијаспора

Срби у Аустралији су грађани Аустралије српског порекла или људи рођени у Србији који живе и раде у Аустралији.

Историја[уреди | уреди извор]

До стварања аустралијске федерације 1901. године, у тој земљи је било мало Срба. Разлози за то су велика удаљеност, скуп бродски превоз до тог континента и оскудне информације о њему. Најраније досељавање Срба у Аустралију почиње крајем 19. века. То су махом били Срби из Црне Горе, Бока которске, Далмације, Херцеговине и Лике. Још почетком друге половине 19. века помиње се име Николе Миловића који је био копач злата на златним пољима у западној Аустралији, а након тога се бавио воћарством и виноградарством, иначе је родом из Бока которске. Године 1896. међу копачима злата у месту Калгурли нашли су се и Томо Марић из Херцеговине, Божа и Милан Станишић, Душан Ћетковић и многи други Срби. Када је 1901. године одржана прва светска изложба, у Сиднеј је дошао чувени бечки филхармонијски оркестар, у коме су била два београдска музичара - Марковић и Бранисављевић, који су том приликом остали у Сиднеју.

Било је 1904. године у свих пет провинција Аустралије укупно 938 Срба, са разних страна. Највише се задржавају у Мелбурну и околини. Не поседују српске ни цркве ни читаонице, али имају две кафане. Верске потребе задовољавају у тамошњим грчким православним црквама, којих има пет. Када су те године вршени избори за народну скупштину провинције Викторије, између 29 посланика изабран је и један Србин. Бокељ Јован Саровић родом из Котора, добио је 8685 гласова бирача.[3]

Постоји допунска српска школа у Бризбејну у којој је по отварању 2023. године било 45 ученика.[4]

Познате личности[уреди | уреди извор]

Српске организације и догађаји у Аустралији[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ 2016 Australia: Ancestry profile.id.com.au (језик: енглески)
  2. ^ Сваки други Србин живи изван Србије novosti.rs
  3. ^ "Цариградски гласник", Цариград 1904. године
  4. ^ Б., Б. (12. 4. 2023). „СРПСКА ШКОЛА И У АУТРАЛИЈИ: Допунске школе у дијаспори похађа близу 8.000 ученика”. Вечерње новости. Приступљено 16. 4. 2023. 
  5. ^ Абориџинка српског порекла пева џез („Политика“, 24. октобар 2015)

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]