Српска православна црква у Куману

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна црква у Куману
Црква у Куману
Опште информације
МестоКумане
ОпштинаНови Бечеј
Држава Србија
Време настанка1822-1832.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zrenjaninheritage.com

Црква у Куману саграђена је у периоду од 1822. до 1832. године. То је једнобродна грађевина са звоником на западној фасади, који се подиже из прочеља фасаде. На западној страни је плитки ризалит изнад кога је сегментни фронтон. На бочним фасадама су дубоке касетиране нише раздвојене пиластрима и надвишене покровним фризом на коме су триглифи и метопе. У решењу основе и обради декорације објекат носи одлике класицизма.[1]

Иконостас и зидне слике су рад Николе Алексића из 1854. године. Олтарска преграда представља лепу целину својим конструктивним решењем, а нарочито колористичким. У архитектури иконостаса је наглашен класицизам, резбарени декоративни мотиви су биљне стилизације. На белу основу и беле канелиране стубове аплицирани су златни орнаменти и капители. Из истог времена су Богородичин и Архијерејски трон, певничке оплате и певнички столови. Сликарски рад је у свим елементима врло сличан Меленцима, Елемиру и осталим местима у којима је Алексић сликао цркве и иконостасе.

Радови на обнови цркви изведени су током 2016. (замену дотрајалог кровног покривача новим бибер црепом) и 2017. године (конзерваторско – рестаураторске радове на западној фасади и торњу – звоника).

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]