Стари амам у Призрену

С Википедије, слободне енциклопедије
Стари амам у Призрену
Хамам Гази Мехмед-паше у Призрену
Опште информације
МестоПризрен
ОпштинаПризрен
Време настанка17. век
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Стари амам (Хамам Гази Мехмед-паше) у Призрену је подигнут током 17. века и има статус заштићеног непокретног културног добра као споменик културе од изузетног значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

У старом делу града Призрена хамам доминира као складно обликована грађевина, коју је градио ју је Гази Мехмед-паша. По типу је двојни амам, што ће рећи да су једну половину користили мушкарци, а другу жене. Те половине дели средњи подужни зид на две скоро идентичне целине. Унутар сваке половине извршена је строга подела просторија по функцији и то су: улазни простор са гардеробом и шедрваном у средини, затим просторије за одмарање, купање, парење, резервоар за воду и ложионицу.

Амам је зидан наизменично од камена и опеке. Конструктивни и просторни склоп грађевине говори о веома солидном градитељу, који је показао посебну вештину у градњи куполе и сводова.

Конзерваторски радови обављени су 1968. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.