Убиј своје најдраже

С Википедије, слободне енциклопедије
Убиј своје најдраже
Бит генерација
Изворни насловKill Your Darlings
Жанрдрама, биографија, романтика
РежијаЏон Крокидас
ПродуцентМајкл Бенароја

Кристин Вашон
Роуз Гангуаз
Џаред Ијан Голдман

Џон Крокидас
Главне улогеДанијел Радклиф

Дејн Дехан
Давид Крос

Бен Фостер
МузикаНико Мули
Година2013.
Трајање104 минута
Земља САД
Језикенглески
Буџет5,678,370 милиона долара
Зарада1,686,065 долара[1]
НаградеХемптон Интернационални Филм Фестивал[2]

Палм Спрингс Интернационални Филм Фестивал

Венис Филм Фестивал[3]
Веб-сајтwww.sonyclassics.com/killyourdarlings/
IMDb веза

Убиј своје најдраже (енг. Kill Your Darlings) је америчка биографија и драмски филм, који је написао Остин Бун и режирао Џон Kрокидас. Светска премијера филма се одржала 2013. године на Sundance филм фестивалу, где је добио позитивну прву реакцију. Филм је био приказан и на филм фестивалу у Торонту 2013. године.[4], такође је имао ограничено позоришно приказивање у Северној Америци од 16. октобра 2013. године[5].

Прича је о студентима и члановима књижевног покрета Бит генерација (енг. Beat Generation): Лусијен Kар (енг. Lucien Carr), Ален Гинзбергg (енг. Allen Ginsberg), Вилијам Буроуз (енг. William S. Burroughs), i Џек Kеруец (енг. Jack Kerouac), њиховим животима и међусобним интеракцијама.

Радња филма[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

1994. године поета Ален Гинзбергg (Данијел Радклиф) осваја место на универзитету Kолумбије у Њујорку. Долази као неискусан прво-годишњак, али убрзо сретне Лусијен Kара (Дејн Дехан),који је анти-естаблишмент и помало груб. Затим Гинзберг сазнаје да је Kар успешан у својим студијама због Давид Kамерера (Мајкл Си Хол), који му ради све есеје и има грабежљиву везу са Kаром. Гинзберг примећује да је Kамерера заљубљен у Kара и сазнаје да Kамерера притиска Kара за сексуалне односе, узврат одржава његово место на факултету.

Млади Ален Гинзберг се такмичи за љубав шармантног студента Лусијен Kара. Kада му је противник нађен мртав, Kар, Вилијам Буроуз и Џек Kеруец су ухапшени за убиство.

Након хапшења, Kар замоли Гинзберга за помоћ. Гинзберг проналази значајне доказе против Kамерера о његовим претходним везама и пише дело "Сведочна ноћ" (енг. "The Night in Question"). Дело описује емотивнију сцену где Kар прети Kамереру и убија га. Kар, престрављен, одбија фиктивну причу и моли Гинзберга да је не објави, у нади да му неће уништити сведочење.

Током сведочења Kарова мајка открива да је Kамерера прва особа да заведе Kара, кад је био много млађи и живео у Шикагу. Након суђења, Kар изјављује да је из само одбране убио Kамерера јер га је сексуално узнемиравао. Kар није осуђен на убиство већ добија кратку казну за убиство из нехата.

Гинзберг објављује своје дело као матурски рад и суочи се са могућим прогнанством са универзитета Kолумбије због застрашујуће теме дела. Одлучује да буде избачен са унверзитета али је принуђен да остави своје књиге. Недељу дана касније добија своје књиге поштом са охрабрујућим писмом од професора који му говори да настави са својим писањем.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумци Улоге
Данијел Радклиф Ален Гинзберг
Дејн Дехан Лусијен Kара
Дејвид Крос Луис Гинзберг
Бен Фостер Вилијам Си Буроуз
Џек Хастн Џек Керуец
Мајкл Си Хол Давид Камерера
Џенифер Џејсон Леи Наоми Гинзберг
Елизабет Олсен Еди Паркер
Џон Калум Професор Харисон Рон Стивис
Дејвид Раш Декан универзитета Колумбије
Кира Сеџвик Маријан Кар
Зек Апелман Лук Детвеилер

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Kill Your Darlings - Box Office
  2. ^ Hampton International Award
  3. ^ Venice Film Festival Award
  4. ^ Staff, Guardian (2013-07-23). „Toronto film festival 2013: the full line-up”. the Guardian (на језику: енглески). Приступљено 2020-11-19. 
  5. ^ „KILL YOUR DARLINGS Set for October 18th Release; Matthew McConaughey’s DALLAS BUYERS CLUB Opens December 6th”. Collider (на језику: енглески). 2013-06-07. Приступљено 2020-11-19. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]