Црква Вазнесења Господњег у Жабарима

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Вазнесења Господњег
Црква Светог Вазнесења
Опште информације
МестоЖабари
ОпштинаЖабари
Држава Србија
Време настанка1874.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуРегионални завод за заштиту споменика културе Смедерево

Црква Вазнесења Господњег у Жабарима (Браничевски округ) је подигнута 1874. године у близини пута Пожаревац - Свилајнац. Црква представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Архитектура[уреди | уреди извор]

Храм у Жабарима је посвећен Светом Вазнесењу, саграђена је у класицистичком духу и у основи је једнобродна грађевина са олтарском апсидом која се надовезује на источни травеј, бочним певничким конхама и звоником на западу. Просторно је подељена на олтар, наос и припрату са галеријом, изнад које је изведен звоник. Скромну декорацију фасада карактерише извођење архитектонских елемента у виду кровног и подеоног венца и високих, лучно завршених монофора. Док су бочне фасаде мирне и сведене, западна фасада је у обради нешто богатија и нарочито истакнута витким звоником у завршници.

Иконостас[уреди | уреди извор]

Изузетно вредну сликарску целину чини иконостасна преграда изведена у класицистичком духу уз примену барокно-рокајне позлаћене декорације. Иконе на њој осликао је Димитрије Посниковић током осме деценије 19. века. Посниковићу или мајстору из његове радионице приписује се и композиција Богородица у слави на своду олтарског простора. Преостали живопис који се данас налази у цркви је новијег датума. Рад је академског сликара Душана Мојсиловића-Сида из 1988. године и изведен је преко веома оштећених композиција Тодора Фарафанова из 1938. године.

Црква поседује и неколико покретних икона као и један број богослужбених предмета и књига из 19. века.

У порти се налази споменик подигнут у знак сећања на пале ратнике овог краја у ратовима за ослобођење Србије 1912-1918. године.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]