Црква Светог апостола Филипа у Бистару

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог апостола Филипа
Опште информације
МестоБистар
ОпштинаБосилеград
Држава Србија
Време настанка1875.[1] или 1872.[2]
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Ниш
www.ni.rs

Црква Светог апостола Филипа у Бистару једна је од 37 цркава Епархије врањске, која организационо припада Архијерејском намесништву Босилеградском,[3] а територијално и административно општини Босилеград са 25 села, и Пчињском округу.

Првобитна црква, која је више пута девастирана и обнављана, највероватније је изграђена 1875.[1] или 1872. године по другим изворима.[2] Најзначајније окупљање верника у цркви је на дане Светог апостола Филипа храмовне и сеоске заветне славе (27. новембар) и Светог пророка Илије.

Положај[уреди | уреди извор]

Црква се налази у Бистару, селу разбијеног - махалског типа, у котлини, јужно од Босилеграда поред Јарешничка реке, на благо уздигнутом и оцедном терену, у који је једним делом црквена грађевина и укопана.[2] Удаљена је од Београда 400 km, Ниша 170 km и Софије 132 km.

Микролакација цркве у селу Бистар је „Село махала”, коју окружује још десет Бистарских махала; Рупе, Тошини, Кошарска махала, Цепаница, Градиште, Бели брег, Трновци, Стојовци, Танки рид.

  • Северна географска ширина: 42° 22' 31,58”
  • Источна географска дужина: 22° 26' 23,17”
  • Надморска висина црквене порте: 865 m

Стање заштите[уреди | уреди извор]

Од оснивања црква је више пута обнављана. Задњи пут то је учињено 1999. године, уз благослов епископа Врањског господина Пахомија и новчану помоћ владе Републике Србије, тако да је стање њене заштите задовољавајуће.[3]

Архитектура[уреди | уреди извор]

Звоник цркве

Црква апостола Филипа грађевина је једноставна грађевина једнобродне основе, делом укопана у околни терен који је под нагибом. Без припрате је, са кровом препокривеним црепом на две воде и металним крстом на предњем делу калкана.

У цркву се улази са западне стране кроз асиметрично постављена врата, због конфигурације терена. Светлост улази у наос кроз прозоре са јужне и источне стране цркве.[1]

Фрескодекорација

Иконостас је највероватније настао када и црква око 1880. године. На њему се могу препознати иконе које су дело руку двојице иконописаца. Храм има 33 иконе и 8 целивајућих.

Звоник

Северозападно од цркве, уз саму ограду црквене порте, налази се звоник, који је шестоугаугаоног облика, дрвене конструкције са бело окречених зидова, темељима од притесаног камена и куполом на врху пресвученом поцинкованим лимом.

Испод куполе је црквено звоно из 1937. године са натписом на њему:

Мобилијар и богослужбени предмети

Мобилијар цркве чине; певница, архијерејски трон и проскинитар. Црква поседује своје црквене сасуде и богослужбене књиге.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „Храм св. апостола Филипа Бистар, Општина Босилеград Архијерејско намесништво Босилеградско”. Епархија врањска. Архивирано из оригинала 14. 09. 2016. г. Приступљено 30. 8. 2016. 
  2. ^ а б в „Бистар”. Општина Босилеград. Приступљено 30. 8. 2016. 
  3. ^ а б „Храмови Црквене општине Босилеград”. Епархија врањска. Архивирано из оригинала 19. 10. 2016. г. Приступљено 31. 8. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]