Корисник:Саша Стефановић/Тест4

С Википедије, слободне енциклопедије

Добро дошли на Википедију,

слободну енциклопедију коју и Ви можете да уређујете!

Претражите 689.943 чланка на Википедији:

 

Вера Благојевић
Вера Благојевић

Вера Благојевић (Београд, 16. мај 1920Кленак, код Руме, 18. март 1942), студент медицине, учесница Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Одрасла је у Шапцу, где је завршила основну школу и гимназију. Пошто је њен отац још у младости био близак са комуниста, Вера се следећи његов пример још као учесница гимназије определила за револуционарни омладински покрет. Након доласка на студије медицине у Београд, постала је 1938. године члан Савеза комунистичке омладине (СКОЈ). Током студија је активно учествовала у револуционарном студенстком покрету, као и у Омладинској секцији Женског покрета. У чланство Комунистичке партије (КПЈ) примљена је фебруара 1940. године.

Политички је деловала међу омладином и женама Шапца, па је у јесен 1940. године постала члан Окружни комитет КПЈ за Подриње и секретар Окружног комитета СКОЈ-а за Подриње. Након окупације Југославије, 1941. године вратила се у Шабац, где је радила на организовању омладине и припремама оружаног устанка. Након формирања Мачванског партизанског одреда, јула 1941. године, радила је политички са женама Подриња. Поред политичког рада, учествовала је и у борбама. Након почетка Прве непријатељске офанзиве, септембра 1941. године одред је морао да се повуче, а Вера је била упућена на политички рад у Јадар. У Лозници су је заробили јадарски четници, али је уз помоћ партизана успела да буде спашена из четничког затвора и врати се у одред.

Услед напорних маршева на путу ка Мачви, крајем децембра 1941. године, тешко се разболела због чега је била пребачена у село Текериш. Овде су је почетком марта 1942. године открили и заробили легализовани четници војводе Даке Тешмановића и потом предали Гестапоу у Шабац. Као „опасна комунисткиња” у истрази је била подвргнута мучењима, али како ништа није одала, осуђена је на смрт. Стрељана је 18. марта 1942. године заједно са шездесетак талаца на месту Шицара, у близини села Кленак. За народног хероја проглашена је 6. јула 1953. године.

Тони Монтано
опсада Антиохије
Плави кит
Плави кит
Сродни пројекти

Википедија је део Задужбине Викимедије, која осим Википедије има још неколико других пројеката:

wikt:
Вики речник
Речник и тезарус
b:
Вики књиге
Приручници и упутства
q:
Вики цитати
Сакупљени цитати
s:
Вики изворник
Документи у јавном власништву
Wikispecies:Главна страна
Вики врсте
Регистар врста
n:
Вики вести
Извор вести
commons:Главна страна
Вики остава
Мултимедијална остава
m:Главна страна
Мета Вики
Координација свих вики пројеката

Односи са јавношћу · Контакт



box

TEST

TEST


TEST

TEST


TEST

TEST

Kutijica

Помоћ


Увек читајте документацију


Помоћ Прочитајте Добродошлицу Контакт Пишите нам ИРЦ Дописујте се са нама

И запамтите: Википедија је вишејезички пројекат стварања потпуне и тачне слободне енциклопедије!