Корисник:Danijel2608/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Takers
Жанракција
криминалистички
драма
РежијаЏон Лесенхоп
СценариоПитер Ален
Габријел Касеус
Џон Лесенхоп
Ејвери Даф
ПродуцентВил Пакер
Тип "Ти Ај" Харис
Џејсон Гетер
Главне улогеМет Дилон
Пол Вокер
Идрис Елба
Џеј Ернандез
Мајкл Или
Тип "Ти Ај" Харис
Крис Браун
Хејден Кристенсен
МузикаПаул Хаслингер
Директор
фотографије
Мајкл Барет
МонтажаАрмен Минасјан
Продуцентска
кућа
Sony Pictures Entertainment
Година2010.
Трајање107 минута
Земља САД
Језикенглески
Буџет32 милиона долара[1]
Зарада69,1 милиона долара[2]

Takers (у почетку познат и под називом Bone Deep) је амерички акциони трилер о пљачки из 2010. године у режији Џона Лесенхопа из сценарија који су писали Лесенхоп, Габријел Касеус, Питер Ален и Ејвери Даф. У главним улогама су Мет Дилон, Пол Вокер, Идрис Елба, Џеј Ернандез, Мајкл Или, Тип "Ти Ај" Харис, Крис Браун, Хејден Кристенсен и Зои Салдана. Филм је објављен 27. августа 2010.[2]

Филм прати групу професионалних пљачкаша (Или, Браун, Кристенсен, Вокер и Елба) који су стручни за пљачке. Њихов бивши партнер (Ти Ај) који је недавно условно пуштен из затвора их увлачи у последњи посао само да се супротстави жилавом детективу (Дилон) и његовом партнеру (Ернандез) који ометају њихову пљачку.

Радња[уреди | уреди извор]

Детективи Џек Велс и Еди Хечер истражују ризичну и смелу пљачку групе веома добро организованих пљачкаша. Тим, који предводи Гордон Козијер, чине Џон, Еј Џеј и браћа Џејк и Џеси Атика. Екипа је без првобитног члана, Духа, који је ухваћен током пљачке пре пет година. У његовом одсуству, Џејк улази у везу са Духовом бившом девојком Лили, која је прихватила његову брачну понуду.

Након што је Дух пуштен из затвора, он се састаје са екипом да испланирају значајну пљачку у којој откривају да ће два блиндирана камиона превозити новац заједно, али се сав новац у износу од 12 милиона долара налази у првом камиону.

Док се Дух представља као полицајац да може пазити на камионе, остатак екипе се крије под земљом прерушен у грађевинске раднике. У међувремену, како би се покрио случај у ком их Дух превари, Џон креће на врх оближње зграде како би снајпером елиминисао Духа ако ствари крену по злу. Они планирају да детонирају експлозију испод пута када камиони прођу изнад, узрокујући да камиони падну под земљу. Међутим, бициклиста доводи до тога да се главни возач камиона на кратко заустави и експлозив се активира прерано. Возач се јавља полицији док наоружани чувари излазе из задњег камиона.

Долази до пуцњаве између пљачкаша испод пута и чувара на улици све док Џон не уђе у задњи и гурне главни камион у рупу где су га пљачкаши заузели. Џон и остатак екипе пакују новац у торбе и беже крећући се кроз различите тунеле са планом да се повежу до различитих линија метроа и тако побегну.

Велс и Хечер се појављују на лицу места и након што сазнају за бекство пљачкаша кроз канализацију, сете се мапе градског метроа из скровишта руске банде и закључују да морају да беже кроз станице обележене на мапи где канализација пресеца метро. Они јуре до најближе станице где проналазе Џесија и настаје потера током које Џеси сакрива торбе са новцем и бива сатеран у ћошак. Он пуца у детектива Хечера и бежи док Велс застаје да пружи помоћ партнеру који умире од ране.

Џеси се састаје са остатком екипе у хотелској соби и изјављује да је упуцао Хечера. Тада се сазнаје да је Дух имао договор са руским бандитима да убију његове бивше чланове тима у замену за половину новца из пљачке. Дух даје Русима број хотелске собе и бежи кроз прозор купатила тренутак пре него што Руси упадају у собу и покушавају да убију све чланове групе. У пуцњави која је уследила, Еј Џеј се жртвује како би спасио остале и омогућио им да убију Русе и напусте хотел пре доласка полиције. Џејк и Џеси се враћају кући, где на њихов ужас, Џејк проналази Лилин леш, а Џеси сазнаје да је сеф у ком су држали новац обијен и испражњен. У том тренутку полиција опколи њихов бар након чега настаје пуцњава и њих двојица страдају.

Гордон и Џон се раздвајају како би побегли, али схватају да Дух планира да узме сав њихов новац који се налази код Скота. Дух се ушуња у Скотов приватни авион и убије га, узимајући сав опран новац у два кофера. Стижу Гордон и детектив Велс и долази до тросмерног сукоба у коме Дух рањава и Гордона и детектива Велса. У тренутку када се Дух припремао да заврши Гордона, долази Џон и убија га. Џон препознаје Велса као полицајца, истог оног који је био са девојчицом. Џон и Гордон одбијају да убију Велса. Џон и повређени Гордон узимају новац и одлазе заједно са Гордоновом сестром Наоми, а тешко рањени Велс успева да позове хитну помоћ преко свог телефона.

Улоге[уреди | уреди извор]

Пријем[уреди | уреди извор]

Критике[уреди | уреди извор]

Агрегатор рецензија Rotten Tomatoes пријавио је рејтинг одобравања од 28% са просечном оценом од 4,6/10 на основу 115 рецензија. Критички консензус веб-сајта гласи: „Такерс се може похвалити неким привлачним сетовима и омогућава да се ствари брзо одвијају, али због дводимензионалних ликова, клишејског сценарија и дрско изведеног заплета тешко га је препоручити”.[3] На сајту Metacritic, филм има просечну оцену 45 од 100 на основу 20 критика што указује на „мешовите или просечне критике”.[4] Today га је назвао „скоро добрим филмом о пљачки”, хвалећи преокрете радње, али критикујући карактеризацију.[5]

Писац Стивен Кинг, у својој рубрици Entertainment Weekly на крају године, уврстио га је на 5. место својих најбољих филмова из 2010. године. Он каже да „врхунац изазива лаковерност, али се ликови осећају стварним и пљачке оклопних аутомобила је најбоља акциона секвенца у 2010”.[6]

Зарада[уреди | уреди извор]

Филм је био број један на благајнама током прве недеље са зарадом од 20.512.304 долара. Такерс је дебитовао у САД на приближно 2.600 екрана на 2.206 локација. Према сајту Box Office Mojo, „Трилер о пљачки је утростручио почетак филма Оклопљени и само мало је заостао за насловом из прошлог лета Отмица у метроу 123. Његова почетна посећеност је такође била за око 50 посто већа од сличних наслова као што су Dead Presidents и Господари улице”.[7] Такерс је постао доступан на Блу-Реј и ДВД-у 18. јануара 2011.[8]

Награде[уреди | уреди извор]

BET Awards[уреди | уреди извор]

Black Reel Awards[уреди | уреди извор]
  • 2011: Номинација - Најбољи ансамбл
  • 2011: Номинација - Најбољи сценарио, адаптиран или оригиналан
California on Location Awards[уреди | уреди извор]
  • 2011: Победа - Локација Тим године - Карактеристике
NAACP Image Awards[уреди | уреди извор]
  • 2011: Номинација - Изузетан споредни глумац у филму - Идрис Елба

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Fritz, Ben. „Movie projector: ‘Avatar’ re-release a wild card as ‘Takers’ and ‘Last Exorcism’ debut”. Los Angeles Times. Приступљено 27. август 2010. 
  2. ^ а б „Takers”. Box Office Mojo. 
  3. ^ „Takers (2010)”. Rotten Tomatoes. Fandango. Приступљено 2. март 2022. 
  4. ^ „Takers Reviews”. Metacritic. CBS Interactive. Приступљено 2. јануар 2020. 
  5. ^ „‘Takers’ almost a good little heist movie”. Today. Приступљено 27. август 2010. 
  6. ^ King, Stephen. „Stephen King: My Top 10 Films of 2010”. Entertainment Weekly. Приступљено 2. децембар 2010. 
  7. ^ „Weekend Report: 'Takers,' 'Last Exorcism' Possess Top Two Spots”. Box Office Mojo. Приступљено 30. август 2010. 
  8. ^ „Takers”. Amazon. Приступљено 18. јануар 2011. 
  9. ^ „BET Awards: Winners”. BET. Приступљено 26. јун 2011. 
  10. ^ а б „Who Did Chris Brown Top in BET Award Nominations? Everybody!”. Today. Приступљено 18. мај 2011. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]