Пређи на садржај

Корисник:Nikola9009/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Dead by daylight[уреди | уреди извор]

Dead by daylight
Dead by Daylight
Developer(i)Бихејвиор Интерактив
Izdavač(i)Бихејвиор Интерактив, 505 Гејмс, Дип силвер, Старбриз Студиос
Endžin(i)Унреал енџин
PlatformeВиндовс, Плејстејшн, Икс Бокс, нинтендо
Izlazak14.Jun.2016
Žanr(ovi)Сурвајвал хорор
ModifikacijeВишекорисничка
Način kontroleТастатура и рачунарки миш

Dead by daylight је хорор игра за преживљавање са више играча коју је развила компанија Бихејвиор Интерактив и објавила Старбриз Студиос, објављена 2016. за Виндовс[1],а за ПлејСтешн 4 и Иксбокс 1 2017[2][3][4].Шведски студио Старбриз Студиос је објавио игру од 2016. до 2018. године, када је Бихејвиор Интерактив купио издавачка права. Првобитно најављен на Нинтендо Свичу за 31. октобар 2019 али датум објављивања је померен за 24. септембар 2019. Затим ће бити објављен на иос и Андроид уређајима 16. априла 2020. и коначно 1. септембра 2020. године[5].

Основе игре[уреди | уреди извор]

Dead by daylight је асиметрична такмичарска игра за 5 играча. Један од играча преузима улогу убице чији је циљ да жртвује друге играче зване преживели за ентитет тако што ће их три пута обесити на удицу или их убити захваљујући својим вештинама или његовим понудама.

Са једне, четворица преживелих морају да побегну из области поправком пет генератора који напајају двоје излазних врата која се могу отворити повлачењем полуге. Да би побегли од убице, могу да га излуде бежањем по мапи. Могу да прођу кроз прозоре, руше палете и сл. Могу да побегну и кроз отвор, отвор се појављује на случајном месту на мапи и отвара само када је један преживели остао жив, али се може затворити ако га убица први пронађе, последњи преживели може поново да га отвори кључем.

Када преживели поправљају генератор, они имају прилику да покрену „проверу вештина“. Ако преживели падне на тесту, напредовање генератора се повлачи, а настала експлозија открива убици локацију генератора који се поправља. Убица има способност да саботира генератор који се поправља како би успорио напредак преживелих. Убица такође мора да удари преживелог 2 пута да би га срушио и жртвовао ентитију. Ударањем играча једанпут ће успорити играча и остављати траг крвљу који убица може да прати. У случају да преживели буде излечен убица га поново мора ударити двапута. Преживели такође могу да отворе ковчеге који им омогућавају да пронађу предмете које могу да користе за бржу поправку генератора, лечење играча итд,(кутије са алатом, лампе, медките). Кутије са алатом се користе за брже поправљање генератора, лампа служи за ослепљивање убице и лакши бег, док медкит служи за лечење самог себе или брже лечење других преживелих.


Било да је убица или преживели, играчима је дозвољено да користе највише 4 вештине. Сваки лик има 3 различите, али заменљиве вештине, преживели број 1 може да користи вештине преживелог број 2 и обрнуто, исто важи и за убице. Вештине које припадају одређеном преживелом могу се подучавати са првог нивоа престижа преживелог или убице. Ове вештине могу дати више или мање предности играчима, понекад се могу акумулирати и утицати на игру на значајан начин. Постоје и статусни ефекти везани за одређене вештине као што су „исцрпљеност“, „брзина“, „слепило“ и сл.

Ликови[уреди | уреди извор]

Постоје 2 улоге које могу да се играју, једна јесу убице, а друга јесу преживели, убица игра соло улогу док преживели морају да сарађују.

У игрици се налази 31 убица и 34 преживелих[6].

Убице[уреди | уреди извор]

1.Трапер, први убица који је изашао и игрици уједно и најстарији, наоружан врећом замки за медведе. Постављањем замки у областима са великим прометом и густим деловима траве, он ствара подручје које приморава преживеле да се крећу опрезно.

2.Вретх, користи своју невидљивост да изненади преживеле и тиме им се прикраде. Мана је што не може наудити преживелима док не постане поново видљив али при томе огласи гласан збук звонцета.

3.Хилбили је способан да пређе велике удаљености брзим темпом, мана је што звук његове тестере може да се чује из даљине и тиме обавести преживеле.

4.Медицинска сестра, користећи своју способност трептања, медицинска сестра може да телепортује велике удаљености у тренуцима, предвиђајући и пресецајући руте преживелих. Мана је што себе ослепи у процесу.

5.Ловац, наоружана секирама на бацање, Ловац је стална претња преживелима, чак и онима на великој удаљености. Уз стрпљење и прецизност је веома јак убица.

6.Мајкл Мајерс, вреба у даљини, стрпљиво чекајући. Његово „зло“ се гради док вреба преживеле, када напуни „зло“ треба му само један ударац да докрајчи преживелог.

7.Вештица је специјализована за стварање опасне мреже замки „фантазма“, коју ће покренути неки преживели преласком преко ње. Она може моментално да се телепортује у активирану замку, ударивши преживелог који ју је покренуо.

8.Доктор, његове узнемирујуће методе доводе пређивеле у „лудило“, испуњавајући ваздух својим поремећеним крицима и откривајући њихове локације.

9.Летерфејс, сваки преживели на његовом путу биће моментално посечен, може погодити више преживелих одједном.

10.Фреди Кругер, са способношћу да успори преживеле са замкама из снова, обмани лажним палетама снова и изврши притисак на мапу телепортацијом директно у генераторе.

11.Аманда Јанг, преживели могу прво бити кажњени реверзном замком за медведа, коју морају да брзо уклоне у кутијама за слагалице широм мапе.

12.Кловн, може да усмери преживеле у опасна подручја и да скрати потере. Његова љубичаста боца емитује облак штетног гаса који дезоријентише, успорава и омета преживеле.

13.Дух, Дух и преживели не могу да се виде једни од других. Уместо тога, Преживели се откривају по њиховим огреботинама, дисању и интеракцији са околином.

14.Легион, јесте група убица, преживели ће стално бринути о својим ранама, остављајући их рањивим и доста умањити шансе за излаз.

15.Куга, она користи свој вирус да зарази преживеле и тиме их натера да користе фонтане, гонтане лече од заразе и постоје само док је зараза у игри, уколико се преживели не излети зараза може да користи свох дај да их одма обори.

16.Гоуст фејс, може да користи своју невидљивост и тиме се нечујно пришуња преживелима, такође је једини убица који може да користи чучањ.

17.Они, повређени преживели остављају траг крвавих кугли, подстичући Онијев бес и доводећи га у стање лудила. Након Они добија способност да јуриша и из једног хица обара преживелог.

18.Деатхслингер, након што несвесно ухвати преживелог, користи свој ручно рађени пиштољ да привуче преживеле који беже харпуном са велике удаљености.

19.Пајрамид хед, доноси свој сопствени облик уврнуте правде у Маглу, мучећи преживеле опасностима по мапи, такође са способношћу да зароби преживеле у кавез.

20.Блајт, са способношћу да се одбија од површину и поново поравна своју путању.

21.Близанци, Шарлот може ослободити свог сијамског брата близанца Виктора, који је успава док не заврши лов. Виктор се креће великом брзином и удара нападом који ослабљује и повређује преживеле.

22.Трикстер, наоружан арсеналом ножева за бацање, савладава преживеле који беже немилосрдном баражом сечива.

23.Немесис, његов широки пипак инфицира преживеле Т-вирусом, додатно појачавајући његову моћ у том процесу. Лако пробија палете и ломљиве зидове док два зомбија која контролише патролирају мапом, примењујући додатни притисак.

24.Пинхед, преживели морају да пронађу конфигурацију да не би започео ланчани лов, који ослаби њихово кретање баражом ванземаљских окова.

25.Сликарка, поставља до три вране и пушта их на путању, повређујући преживеле, користећи њене моћи да искључи кључне области.

26.Садако, њено присуство изазива ствара неколико телевизора, преко којих може да се телепортује и изрони.

27.Дреџ, сва светлост нестаје у његовом присуству, користећи ормариће као капије широм мапе.

28.Алберт вексер. Пуни свој напад и њиме инфицира преживеле.

29.Витез, користи своје чуваре тамничаре за контролу мапе и спречавање пута преживелима.

30.Трговац лобања, користи дронове за праћење преживелих.

31.Демогоргон, ствара портале који могуд а буду уништени од стране преживелих, мого се набавити до 17 новембра 2021.године[7].

Преживели[уреди | уреди извор]

Док убице играју сами, преживели настоје да играју тимски и побегну од убице, сваки преживели дели већину способности других и најважнији су им ковчези које се налазе по мапи као и тимска игра.

Mobilna verzija[уреди | уреди извор]

Бихејвиор Интерактив је 19. јуна 2019. објавиo план да бесплатно објави Dead by daylight за Иос и Андроид у покушају да игру учини доступнијом играчима широм света[8]. Формиран је другачији развојни тим који је у потпуности посвећен оптимизацији игре за мобилно искуство. Dead by daylight мобиле је првобитно био планиран за лансирање 2019. године, међутим програмери су морали да одложе издање до 2020. године, наводећи потребу за више времена за рад на грешкама и оптимизацију[9]. 27. фебруара 2019, Бихејвиор Интерактив је објавио да ће мобилне верзије објавити кинески издавач видео игара Нетиз гејмс у југоисточној Азији, Јапану и Кореји[10]. Објављен је у ЕМЕА, Америци и Јужној Азији 16. априла 2020. године[11][12]. У 48 сати од објављивања, Dead by daylight мобиле је премашио 1 милион преузимања[13]. До октобра 2020. игра је премашила 10 милиона преузимања[14]. До маја 2022. игра је достигла 25 милиона преузимања[15].

Још ставки[уреди | уреди извор]

Игре[уреди | уреди извор]

Године 2021, Бихејвиор Интерактив је одржао анкету у вези са Dead by daylight , при чему је једно од питања постављених обожаваоцима било о томе коју врсту жанра би желели да компанија истражује у будућности са ликовима Dead by daylight-а једна од могућих опција била је симулатор за забављање[16][17]. 22.фебруара 2022. откривено је да је Бихејвиор Интерактив пријавио заштитни знак за пројекат под називом ,,Hooked on You"[18]. У опису се наводи да покрива видео игрице, као и стрипове и графичке романе[19][20]. Игра је добила званичну најаву 17. маја 2022. током програмерског стрима и уживо званично објављена 3. августа 2022[21]. године. Симбол за састанке је текстуална игра заснована на визуелном роману у аниме стилу. Направљен у сарадњи са Псиопом, ,,Hooked on You" омогућава играчу да излази са четири оригиналне убице.

Друштвена игра[уреди | уреди извор]

Адаптацију друштвене игре, Dead by daylight:Друствена игра, креирала је Левел 99 гејмс и дистрибуирала је Асмоди у Сједињеним Америчким Државама[22]. Уз оригиналне ликове кроз поглавље Ал Кил из оригиналне видео игре, један играч преузима улогу убице, а два до четири играча преузимају улогу преживелих. Играчи користе погодности, предмете, реквизите и моћи да прелазе мапу како би поправили генераторе и побегли или ловили и убили преживеле[23]. Након успешне кампање прикупљања средстава на Кикстартеру, игра је објављена 7. априла 2023. године[24].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ B2B, Christopher Dring Head of Games (2018-03-21). „Behaviour Interactive buys Dead by Daylight publishing rights”. GamesIndustry.biz (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  2. ^ Tach, Dave (2016-04-26). „Dead by Daylight is a horror movie where you're the victim (or the killer)”. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  3. ^ published, Tom Sykes (2016-02-06). „Dead by Daylight is an asymmetrical slasher horror”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  4. ^ Editor, Alice O'Connor Associate; O'Connor, Alice (2016-04-22). „Dead By Daylight Bringing 4v1 Slasher Horror To June”. Rock, Paper, Shotgun (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  5. ^ „Dead by Daylight coming to PS5, Xbox Series X this holiday”. Gematsu (на језику: енглески). 2020-09-01. Приступљено 2023-05-21. 
  6. ^ „All Characters Portraits | Killer & Survivors | Dead by Daylight”. deadbydaylight.com. Приступљено 2023-05-21. 
  7. ^ Byrd, Matthew (2021-08-17). „Dead by Daylight: Why Is the Stranger Things DLC Being Removed From the Game?”. Den of Geek (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  8. ^ Interactive, Behaviour (2019-06-20). „Survival Horror Game Dead by Daylight™ is Creeping to Mobile”. Behaviour Interactive (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  9. ^ Inc, 网易,NetEase. „Dead by Daylight Mobile is Now Available!”. www.dbdmobile.com (на језику: кинески). Приступљено 2023-05-21. 
  10. ^ Interactive, Behaviour (2020-02-27). „Dead by Daylight Mobile Launching in the Americas and EMEA in Spring 2020”. Behaviour Interactive (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  11. ^ „Asymmetric survival horror game Dead by Daylight is officially available on Android”. Android Police (на језику: енглески). 2020-04-16. Приступљено 2023-05-21. 
  12. ^ Diaz, Justin (2020-04-16). „Dead By Daylight Mobile Is Officially Available On Android”. Android Headlines (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  13. ^ Bald, Cameron (2020-04-22). „Dead By Daylight Mobile surpassed 1 million downloads in its first 48 hours of launch”. www.pocketgamer.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  14. ^ Mayhew, Ash (2020-10-08). „Dead by Daylight Mobile Hits 10m Downloads, Celebrates with Graphical Updates and New Outfits”. Droid Gamers (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  15. ^ Square, Push (2022-05-17). „Dead by Daylight Teases Resident Evil, Attack on Titan Crossovers”. Push Square (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  16. ^ „Dead By Daylight Hooked On You dating simulator trademark leaked”. HITC (на језику: енглески). 2022-02-22. Приступљено 2023-05-21. 
  17. ^ published, Connor Sheridan (2022-02-22). „It looks like the Dead by Daylight devs are planning a dating sim spinoff”. gamesradar (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  18. ^ Perrault, Patrick (2022-02-22). „Trademark Reveals Hooked on You: a Dead by Daylight Dating Sim”. TechRaptor (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  19. ^ „Dead By Daylight Dating Sim Revealed In Trademark Listing And, Just Wow, What An Idea”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  20. ^ published, Connor Sheridan (2022-02-22). „It looks like the Dead by Daylight devs are planning a dating sim spinoff”. gamesradar (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  21. ^ Dead by Daylight | 6th Anniversary Broadcast (на језику: српски), Приступљено 2023-05-21 
  22. ^ Allen, Richard (2022-03-02). „A board game version of Dead by Daylight is set to release this Halloween”. GAMING TREND (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  23. ^ „Dead by Daylight™: The Board Game”. Level 99 Store (на језику: енглески). 2023-04-06. Приступљено 2023-05-21. 
  24. ^ „Asmodee Will Bring 'Dead by Daylight: The Board Game' into U.S. Retail”. icv2.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21.