Мађарска социјалистичка радничка партија

С Википедије, слободне енциклопедије
Мађарска социјалистичка радничка партија
Magyar Szocialista Munkáspárt
ВођаЈанош Кадар (1956– 1988)
Карољ Грос (1988–1989)
Режо Њерш (26. јун-7. октобар 1989)
Основана25. октобра 1956.
Распуштена7. октобра 1989. (33 год.)
ПретходникМађарска радничка народна партија
НаследникМађарска социјалистичка партија,
Мађарска комунистичко-радничка партија
СедиштеБудимпешта
Мађарска НР Мађарска
Млади огранакСавез комунистичке омладине Мађарске
Број чланова  (1987)880 000
Идеологијакомунизам, марксизам-лењинизам
Међународно чланствоСавет за узајамну економску помоћ

Мађарска социјалистичка радничка партија (мађ. Magyar Szocialista Munkáspárt) је била комунистичка партија на власти у НР Мађарској од 1956. до 1989. године. Формирана је након распуштања Мађарске радничке народне партије 1956. године.

Историјат[уреди | уреди извор]

Током реформи које је покренуо Имре Нађ, једна од њих је била и оснивање нове комунистичке партије, односно расформирање Мађарске радничке народне партије и оснивање Мађарске социјалистичке радничке партије. Чланство је у почетку потупирало Нађеве реформе, али се већина окренула против њега када је објавио излазак Мађарске из Варшавског пакта. После интервенције снага Варшавског пакта у Мађарској и уклањања Нађа с власти, 4. новембра 1956. године, на чело партије дошао је Јанош Кадар.

Иако је већина реформи током Нађеве владавине била укинута, Кадар је с временом покренуо нове либералне реформе, уведени су неки аспекти тржишног социјализма, у Мађарској познати као „гулаш социјализам“. Упркос томе што је партија и даље надзирала све аспекте мађарског друштва, мађарски систем власти је ипак био блажи од оних у Румунији или Чехословачкој.

Кадар је због старости 1988. године био пензионисан, а наследио га је Карољ Грос. Долазак Гроса на чело партије поклопио се с валом промена у Источном блоку, те је ускоро дошао у сукоб с либералном фракцијом унутар партије. Либерали су до пролећа 1989. године стекли контролу над партијом. Октобра 1989. године, Мађарска социјалистичка радничка партија је распуштена, а део њеног чланства је основао Мађарску социјалистичку партију. Мањи део чланова није се сложио с преласком на социјалдемократију, па су они формирали Мађарску комунистичко-радничку партију.

Лидери партије[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]