Пређи на садржај

Никита Рамић

С Википедије, слободне енциклопедије
Никита Рамић
Пуно имеНикита Рамић
Датум рођења(1993-08-23)23. август 1993.(30 год.)
Место рођењаВрањеСрбија

Никита Рамић (Врање, 23. август 1993) је француски пијаниста, српског порекла.

Биографија[уреди | уреди извор]

Никита Рамић се родио у Србији у фамилији која има дугу традицију култивисања музике. Расте у музичкој породици и почиње са учењем клавира од своје треће године, благодарећи својој мами-(професор пиана), ученице Евгенија Либермана (он сам је био је ученик легендарног Хајнриха Нојхауса). Са друге стране отац витруоз, победник такмичења хармоникаша у Венецији 1984. године[1].

Са породицом Никита Рамић напуста Србију и сели се у Француску где уписује конзерваториј града Руелл-Малмаисону у класи професора Дениса Паскала. Са 16 година после добијених диплома Никита Рамић се перфекционише са Хенријем Бардом у конзерваторију Алфред Корто у Паризу, где га подржава фондација Залески. Паралелно ради са Љиљом Зилберштејн у Вајмару и музичкој академији Чхигиане де Сијена у Италији.

У Паризу имао је прилике да свира у сали Гавеау, у Бал-у Бломет-у, у палати Јена, центру Раши-Гуи де Ротшилд. Свирао је у 4. Париској општини Концерт Сен Санса са оркестром. У Лиону даје рецитал у сали Молијера. Наступа на културном догађају поводом рођендана чувеног парфемисте Жеан-Паула Гуерлана. Никита Рамић учествује у музичком пројекту Калли Спунер за Лафајет, где свира до краја експозиције дела ‘’учинити непознатог савезником’’. У парнерству снима савремено дело које галерија Лафајет презентира у ФИАЦ-у 2016[2] године. Исте године Никита Рамић свира рецитал у палати Палаззо Чхиги Сараћини де Сијене и даје серију концерта 12 трансцендентних етида Франца Листа у Версају.

2016. Године Никита Рамић свира концерт за добротворно удружење ‘’ Виртуози срца’’, на 38 -мом Фестивалу Мусикале Интернатионале у Лоувие Жузон-у где интепретира синфоније Бетовена у четири руке са својим старијим братом[3]. Никита Рамић некад бира атипична места за наступања, као што су велики универзитети где упознаје нову публику. Његов први ЦД ‘’Рапсоде’’ посвећен Францу Листу изашао је код Ангара Мик/ИнОуие Дистрибутион добио је све похвале музичке критике[4].

Никита Рамић је свирао концерте у Француској, Холандији, Русији, Немачкој и Италији[5].

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]