Портал:Историја/Изабрани 5 2009

С Википедије, слободне енциклопедије

Крвава (проклета) недеља (на ирском Domhnach na Fola односно Bloody Sunday на енглеском) је израз који се користи за инцидент који се догодио 30. јануара 1972. године, у граду Дерију у Северној Ирској, када су припадници британског 1. падобранског батаљона под командом потпуковника Дерека Вилфорда и капетана Мајка Џексона, устрелили 26 демонстраната током марша који је организовала Асоцијације за грађанска права Северне Ирске у предграђу Богсајд. Тринесторо људи, од који је шесторо било малолетно, умрло је на лицу места док је још једно лице преминуло четири месеца касније од повреда задобијених током овог инцидента. Два демонстранта су прегажена од стране војних возила. Велики број сведока, укључујући пролазнике и новинаре тврдили су да убијени демонстранти нису били наоружани. Петорица демонстраната који су рањени, погођени су у леђа док су бежали.

У вези са овим инцидентом британска влада је спровела две истраге:

  • Виџери трибунал који је заседао одмах након инцидента ослободио је војнике и британску војску од одговорности, али је критикован као покушај да се одговорност за инцидент пребаци на другу страну.
  • Друга истрага, познатија под називом Савилова истрага, по председавајућем истражног комитета Марку Савилу, лорду Савилу од Њудгејта, покренута је 1998. год. и тек треба да саопшти резултате истраге.

Кампања Ирске републиканске армије против Северне Ирске, која је део Уједињеног Краљевства, отпочела је две године пре Крваве недеље, али је овај догађај значајно утицао на пораст њеног значаја и на повећање броја добровољаца спремних за борбу. Крвава недеља представља један од најзначајнијих догађаја у бурној историји Северне Ирске, јер се ради о инциденту у којем су учестовале јединице регуларне британске војске и који се одиграо јавно уз присуство великог броја новинара.

...даље...