Портал:Украјина

С Википедије, слободне енциклопедије


Добродошли на


Положај Украјине
Положај Украјине

Украјина (укр. Україна) држава је у источној Европи. Граничи се са Русијом на североистоку, Белорусијом на северу, Пољском, Словачком и Мађарском на западу, Румунијом и Молдавијом на југозападу, а на југу излази на Црно море и Азовско море. Територија данашње Украјине је била средиште источнословенске културе у средњем веку, пре него што је подељена између разних сила, као што су Русија, Пољска, Литванија, Аустријско царство и Османско царство. Кратки период независности (19171921) након Октобарске револуције 1917, окончан је укључивањем Украјине у Совјетски Савез 1922. (Украјинска ССР). Садашње границе републике су успостављене 1954. Украјина је стекла независност након распада Совјетског Савеза, 1991.

Даље


Одеса
Одеса

Одеса (укр. Одеса, рус. Одесса) је град и најважнија лука у Украјини на Црном мору. Према процени из 2012. у граду је живело 1.008.162 становника.

Током 14. века, област на обали Црног мора између река Дњестар и Дњепар се налазила под влашћу Великог литванског војводства. Татари су у близини данашњег града саградили утврђење Хаџи-беј, у коме су поред Татара живели и Грци. Године 1765. Османлије су саградили тврђаву, Јени-Дуња, на овом месту. Руске трупе под командом шпанског генерал-мајора Хосеа де Рибаса (рус. Осип (Иосиф) Михайлович Дерибас) су заузеле Одесу 14. септембра 1789. у Руско-турском рату 1787—1792.

Миром склопљеним у Јашију (1792) области источно од Дњестра су званично постале руски посед.

Украјинске девојке у традиционалној ношњи

Уколико напишете неки кратак чланак (клицу), молимо Вас да користите шаблон {{Клица-Украјина}} како би га означили да чланак није завршен и да му треба допуна.

Да ли знате....

  • ...да је Украјина по величини, друга највећа држава у Европи (иза Русије).
  • ...да се у периоду измећу 1739-1751. године око 100.000 Срба доселило у Украјину. Населили су две украјинске области, једну на десној обали Дњепра, којој су дали име "Нова Сербија" и другу у Доњецком базену која се звала "Славјаносербија". Срби су се временом потпуно асимирали са домаћим становништвом.
  • ...да је Украјина «житница» Европе, због својих пространих степа које су претворене у житна поља.
Види још
Тарас Григорович Шевченко
Тарас Григорович Шевченко

Тарас Григорович Шевченко (укр. Тарас Григорович Шевченко; Моринц, 9. март 1814Петроград, 10. март 1861) је један од највећих украјинских песника, сликар и хуманиста. Његов књижевни рад био је препород за украјинску књижевност. Теме које преовлађују у његовим делима су тежак положај украјинског сељака, чежња за срећним временима домовине, жеља и нада за социјално и национално ослобођење Украјине.

(језик: украјински)

Украјински језик (укр. українська мова) је словенски језик из групе источнословенских језика. У прошлости се још називао малоруски и рутенски. Украјински је после руског и пољског трећи највећи словенски језик. То је званични језик Украјине где га говори 35 милиона људи као матерњи. Говори се још у: Русији, Пољској, Белорусији, Румунији, Молдавији, Придњестровљу, Банату, Канади и САД.

Украјински језик се служи ћириличким писмом које се у појединим словима разликује од руске верзије.

Украјински језик се развио из прото-источнословенског језика који се говорио у Кијевској Русији (10—13. век).Овај језик је био забрањен у школама Руске Империје од 1804. до Октобарске револуције.




Украјнски језик
украјински српски
говорити/мовити говорити
кохати/любити волети
дякую/спасибі хвала
маєте рацію/ви праві у праву сте
Украјина
Новац


Остали портали на Википедији на српском језику