Разговор с корисником:Keresturec

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
   Добро дошли Добродошлица
Помоћ Здраво, добро дошли на Википедију на српском језику! Захваљујемо на учешћу у пројекту.

Википедија је енциклопедија на интернету коју свако може уређивати. Одвојите мало времена да бисте проучили основна начела и сазнали шта Википедија није.

Дугме за аутоматско потписивање
Дугме за аутоматско потписивање

На страницама за разговор потписујте се додавањем четирију тилди (~~~~). То можете учинити кликом на дугме које се налази изнад оквира за уређивање.

Препоручујемо да прочитате смерницу о писању српским језиком на Википедији. Чланци на Википедији на српском језику могу се равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом. Није допуштено мешање писама и изговора у једном чланку. Текстови писани без дијакритичких знакова биће уклоњени без одлагања.

If you don't speak Serbian: This is a welcome message sent to new users of the Serbian Wikipedia. Talk to us via our Village Pump in English!

Упутства
Пет стубова
Ауторска права
Речник

Надамо се да ћете уживати доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Ако имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој подстраници Трга. Такође, можете поставити питање свом ментору. Пријатан боравак! --Ф± 22:08, 11. септембар 2022. (CEST)[одговори]

Чланак[уреди извор]

Поштовање, преместио сам ваш чланак са корисничке странице у песак, како би сте могли несметано да уређујете, а и зато што корисничка страница служи за то да кажете нешто о себи уколико желите, наведете које сте чланке направили/уредили, и сличне ствари, не и за писање чланака. Надам се да вас нисам омео овим у уређивању. Срдачан поздрав! --Kizule (разговор) 23:05, 11. септембар 2022. (CEST)[одговори]

Поздрав. Ја у задњих пар месеци, са сарадницима,пишем чланке за наш инкубатор, за Русински језик (rsk) Русина у Војводини. Читао сам о раду у песку али сам почео одмах у Википедијином ворд процесору и тамо то обављам. Сада, рецимо, не знам каква је судбина мог чланка о Марији Моснак, спикерки у Радио Новом Саду? Да ли ће довека остати у песку или ће се наћи видљив на српској Википедији... Још сам далеко од тога да будем некакав експерт, али сам ипак прошао оне почетничке нивое и могу коректно да уредим један чланак, не и изврсно. Коректно да. Објасните ми зашто песак, односно, ако сав мој рад буде само у песку, онда вероватно нећу сарађивати са вама. Како се то каже, време је новац ха,ха,ха па да не губим време на рад у песку ако то нема ефекта. Ја сам се управо спремао да на српску Википедију пласирам још један чланак општег значаја, али сада то нећу радити догод ми није јасно којим путем то иде и да ли ће моји чланци бити видљиви или ће остати у томе "песку". Разуме се, ја имам тема у вези нас, Русина у Војводини, које су малтене подједнако важне и за српску Википедију јер ми смо становници и грађани Војводине односно Србије. Пре пар година сам написао пар чланака за Русинску Википедију (rue) на којој раде наши Русини из Прешова, у Словачкој. И они ми нису условљавали да стартујем у "песку" него су те чланке објавили са отвореном могућношћу да се исти допуњавају од стране других или од аутора ако се наће неке нове елементе за те чланке. Пре пар месеци сам на српској Википедији наишао на чланак о Јаши Бакову, атлетичар, државни рекордер у скоку са мотком, и нашао сам да је аутор тога чланка написао да је име Јаше бакова Јасон Јаша Баков. Ма није, то први пут чујем, то Јасон.... И ја сам написао аутору да то исправи на Јаким или Јоаким (Јаша је скраћеница од Јаким) али је аутор то одбио, оставио ја Јасон што је заиста помало без везе илити глупо. Такав однос ја не сматрам за добар вид сарадње. Толико за сада Поздрав Keresturec (разговор) 02:53, 12. септембар 2022. (CEST)[одговори]
Поздрав. Извините што упадам овако, али случајно сам набасала на Ваше питање на Тргу, и било ми је јако интересантно што сте поменули инкубатор, па сам погледала о чему се ради. Лично сматрам инкубаторе изузетно занимљивим и корисним пројектима, вероватно из разлога што омогућавају управо оно што Ви радите. Е, што се песка тиче, ми сви пишемо у песку док не напишемо, а онда замолите некога (на истој оној страници за Помоћ) да то што сте написали провери и дâ коментаре и помогне, и када је све у реду, онда ће пребацити и постати чланак. Таква је процедура. На Википедији је најважније да се имају такозване референце, то јест извори за сваку тврдњу, и када имате извор, можете да промените сами без тога да било кога молите, али морате да имате извор који потврђује Вашу тврдњу. Без тога не може.
У првој поруци коју сте добили имате неколико линкова путем којих можете да прочитате упутства. Можете да се обратите уреднику који вас је контактирао, кликом на "разговор" иза његовог имена. Он у супротном неће видети овај одговор, морате да га обавестите да сте му одговорили. А можете и да тражите помоћ на Тргу. Важно је само да разумете да то није да неко има нешто прогив Вас, већ да је то правило које важи за све нас. (На инкубатору можете да пишете директно вероватно зато што то није доступно великом броју читалаца, док, с друге стране све што се напише у "главном простору" на Википедији је директно доступно целом свету и видљиво на Гуглу, па се зато не дозвољава да се то тамо постави док се не среди.)
Надам се да сам бар мало помогла. Можете да ми се обратите уколико имате питања. - Емилија Кнежевић (разговор) 04:59, 15. новембар 2022. (CET)[одговори]
Pogledai sam gore u moj Pesak i vidim da je članak o Mariji Mosnak tamo. Nestale su fotografije iz njega, ali tekst i linkovi su OK. U Spoljašnjim vezama i u Referencama imam par linkova koji se odnose na M. Mosnak. Drugih linkova na internetu nema u vezi nje pa ih ne mogu ubaciti. Ja bih rekao da je ovakav, načelni članak o M. Mosnak završen, da može biti postavljen na Wikipediji, a zainteresovani koji imaju da nešto dodaj ili izmene, neka to urade. Wikipedija je otvorena enciklopedija za svakog. Bar se tako reklamira.
Hvala na opisu rutina u poslu odnosno određenih procedura. Tu nema problema, ako kako zahtevju pravila i procedure, ja ću tako da radim. Od februara do sada sam radio u Inkubatoru ps sam u tim okvirima i razmišljo. Sam Bog zna kada će članci iz našeg Inkubatora biti odobreni za korišćenje na regularnoj Wikipediji.
Imam jedno pitanje u vezi uređivanja i tih famoznih referenci. Naprimer, imam članak o svešteniku Janku Kopčaju 1790-1844 koji je govorio više jezika, bio je omiljen među ljudima, dobro je upravljao parohijom, za vreme kolere 1836 je mnogo uradio da širi znanja o higijeni i tako spašava ljude, posle je u dva navrata dao velike sume novca za bolnicu u Somboru i na osnovu toga je dobio titulu počasnog građanina slobodnog kraljevskog grada Sombore. Ali, evo, nemam na kraju članka nijedu referencu, nijedan spoljašnji link jer ih, jednostavno, nema. Da li to znači da ovakav članak ne može biti objavljen?
Pozdrav — Keresturec (разговор) 15:52, 15. новембар 2022. (CET)[одговори]
Ако имате књигу, то је још боље, у смислу тога да је академски и проверљиво. Потребно је да наведете податке на основу којих било ко може да оде у библиотеку и пронађе ту књигу. Можете да погледате следеће линкове, који наводе правила Википедије:
Проверљивост на Википедији
Kaко навести штампани извор
а ја вам саветујем да погледате и следеће, пошто је потребно изворе убацити у сам текст (инлајн) - као при писању научних радова:
Навођење извора у тексту
Ако погледате било коју историјску личност, видећете да су као извори наведене књиге. Ево, на пример: Милош Обреновић
Надам се да је ово од помоћи.
Поздрав - Емилија Кнежевић (разговор) 18:08, 15. новембар 2022. (CET)[одговори]
U suštini, da, i citiranje knjiga je pouzdan izvor, posebno za osobe koje su rođene u 19 ili 18 veku itd. Za njih su uglavnom samo pisani izvori dostupni (nema fotografija, nema videa, nema interneta). Hvala na pomoći i linkovima. Svakako ću ih pogledati. — Keresturec (разговор) 18:16, 15. новембар 2022. (CET)[одговори]
Драга Емилија,
Да ли ми можете уписати кораке како да поступим када напишем чланак у песку и када га завршим, како даље да поступам, коме или где тај чланак треба да пошаљем? Годину и по стоји чланак о Марији Моснак, спккерици Радио Бовог Сада у песку. Нико га није ни тако.
Друго, у чланку о атлетичару Јаши Бакову сам давно унео његово исправно име уместо имена Јасон које је аутор чланка унео када је чланак писао. И - аутор чланка је мој упис поништио, вратио је на име Јасон Баков. То је ВАН ПАМЕТИ? Јаша Баков је од Јаков Баков, никако не од некаквог грчко-енглеског имена Јасон. Мислим да је поступак аутора чланка био нефер, није се уопште потрудио да са мном продискутује и имену Јасон, већ је све то једноставно избрисао и вратио на првобитну верзију. Шта се ради у оваквим случајевима? — Keresturec (разговор) 14:57, 18. април 2024. (CEST)<[одговори]
Драги Keresturec,
Извините, нисам приметила да сте ми поставили питање. Тачније речено, нисам била обавештена о томе да сте ми се обратили.
Ви овде имате два проблема. Први је како контактирати неког корисника на Википедији.
Друге кориснике контактирате тако што оставите поруку на њиховој страници за разговор. Видите, овако како сам ја писала на Вашој и Ви сте обавештени о томе, тако исто када Ви пишете на мојој страници за разговор - кликом на линк "разговор" поред мог потписа - ја ћу бити обавештена о томе да сте ми се обратили.
У вези оба питања која имате, најбоље је контактирати Вашег ментора тако што ћете кликнути на линк "можете се обратити свом ментору" у задњој линији поруке добродошлице коју сте добили. Ментор је уредник Википедије много искуснији од мене, кога Вам је систем доделио када сте отворили налог. Та особа ће најбоље одговорити на Ваша питања, пошто ја немам довољно искуства у раду на пројекту да бих могла да водим друге.
Други проблем обухвата два питања која сте овде поставили. Што се тиче чланка у Вашем песку, Ваш песак је Ваш приватни простор за вежбу и то нико неће дирати док не затражите помоћ. Помоћ можете затражити од ментора, или можете да упитате на Википедијином Тргу (идите скроз горе лево на главној страни; то мислим да знате како да урадите јер на тај начин сам ја и ступила у комуникацију с Вама тако што сам прочитала нешто на тргу). Што се тиче другог питања у вези поништења Ваше измене, и то је најбоље да питате ментора.
Ако не успете да успоставите контакт са ментором или преко Трга добијете помоћ, јавите ми се и ја ћу контактирати некога у Ваше име.
Надам се да сам Вам помогла.
Поздрав, Емилија Кнежевић (разговор) 23:04, 13. мај 2024. (CEST)[одговори]
Кажете
што ћете кликнути на линк "можете се обратити свом ментору" у задњој линији поруке добродошлице коју сте добили.
Порука добродошлице коју сам добио??? Где се она налази, на мом профилу на Википедији или сам је добио имејлом када сам се регистровао на Википедији, или нешто треће? — Keresturec (разговор) 00:05, 14. мај 2024. (CEST)[одговори]
Погледај врх ове странице. Мисли се на шарену кутију која почиње са ”Добро дошли”. Испод кутије, има даљи текст добродошлице и веза је на крају. — Ђидо (разговор) 00:10, 14. мај 2024. (CEST)[одговори]
Што се тиче Јаше Бакова, вероватно се уредник који је поништио вашу измену руководио извором https://web.archive.org/web/20161202214656/http://www.sports-reference.com/olympics/athletes/ba/jasa-bakov-1.html, који наводи ”Jason".
Други извори дају различите варијанте:
Дакле, нема извора за ”Јаков”. Има за ”Јоаким”, ”Јаким” (вероватно типефелер) и ”Jason" (вероватно превод имена од стране неког новинара, што је било уобичајено у то време -- и ми смо преводили страна имена: George би постао Ђорђе, и сл.) Све су то сродна имена, али нам треба и неки извор за право име. Да ли нека књига помиње Јашу и његово крштено име?
Ђидо (разговор) 00:21, 14. мај 2024. (CEST)[одговори]
Мени је 75 година и пре годину и нешто, када сам припремао текст о Јоакиму Јаши Бакову на русинском језику за наш Инкубатор на Википедији ја сам на српској Википедији наишао на име Јасон. Ја у мојих тада 73 године НИКАДА нисам чуо да је име Бакову, например, Јасон. А он је чак и спавао код моје фамилије, као гост, када је дошао у Руски Крстур неким послом. Био је пријатељ мога оца и био је увек именован као Јаша и само Јаша, по његовом популарном надимку. Смем да се кладим да од свих Русина у Војводини нико није чуо за такво име, у правом значењу те рећи "Нико".
Кажете: вероватно се уредник који је поништио вашу измену руководио извором https://web.archive.org/web/20161202214656/http://www.sports-reference.com/olympics/athletes/ba/jasa-bakov-1.html, који наводи ”Jason". ОК, може се и тако размишљати да је боље да верујем неком извору који је, као, кредибилан него некоме непознатом који подастире помало чудну тезу, предлог, мишљење... мада, ја сам за такав модел рада да се, ипак, продискутује са сваким о његовом новом предлогу, идеји итд. да се утврди да ли то што предлаже, као чињеницу, има смисла, а не да се једноставно то негира и признаје нешто што је, као "сигурно" као податак.
Кажете: Дакле, нема извора за ”Јаков”. Има за ”Јоаким”, ”Јаким” (вероватно типефелер) и ”Jason"...
Успут, име Јаким није типефелер него је то стварно име, многи Русини су крштени са овим именом, а они који су крштени са Јоаким (рекао бих да је то име са германским пореклом), већина њих су у свакодневном животу у породици називани Јаким.
Ја сам у Торонту. Од 2014. године сам путем Скајпа или телефонски разговарао са ветеринаром Ђуром Шовшом који је становао у Грин Беју у савезној држави Висконскин, САД и снимао сам те разговоре. 27 снимака у трајању око 50 сати. Ветеринар Шовш је умро 2022. Отац Ђуре Шовша је био родом из Ђурђева, родног места Јаше Бакова, и био је био је брат од тетке Јаши Бакову. И једном приликом, у разговору о рођацима Ђуре Шовша у Ђурђеву он је сасвим нормално рекао да ја "Јаков Баков рођак његовог оца". Тада сам био запрепаштен исто тако као када сам чуо име Јасон, јер Јаша Баков је заиста легенда међу Русинима, један заиста изузетан човек и у томе моменту сам помислио да сам на трагу нечега необичног. Русини га деценијама знају као Јоакима Јашу Бакова а, оно, испада да му је право име Јаков. Јер, имена од миља од имена Јоаким/Јаким или Јаков су УВЕК Јаша (муж сестре моје мајке је био Јаков Хромиш, за све око њега он је целог живота био Јаша).
Да скратим, јуче сам, после вашег текста о Јаши Бакову, решио да то некако осветлим. Послао сам у Нови Сад једном познаници која ради у Заводу за културу војвођанских Русина да ми у Матичној књизи рођених у Ђурђеву (познато ми је да су матичне књиге из већине села у којима живе и Русини донете у тај Завод где се скенирају и подаци се постављају на вебсајт Завода) провери ко је уписан под 9. децембром 1906. године. Послал ми је снимак те странице са напоменом да 9. децембра 1906. године нико није уписан, али да је 10. децембра 1906. уписан Јоаким Бако (то је ваљда мађарска варијанта презимена Баков, процес мађаризације је тада био у пуном јеку). И сада, ево, нова загонетка. Јаша Баков у свим текстовима на свим вебсајтима, у свим књигама итд итд има уписан датум рођења 9. децембар 1906. а на овом снимку то је 10. децембар. И шта сад?
За сада сам сигуран само у то да у вашем тексту о Бакову није добро ни једно име, он није Јасон, он јесте са надимком Јаша али му то није прво, право име. Интересанто је да је у кратком енглеском тексту о њему кориштено име Јоаким (Joakim Jaša Bakov). Мој је интерес да барем наши текстови на русинском и текстови српске Википедије на исте теме буду усаглашени. Ја не знам како да вам пошаљем тај снимак из Матичне књиге Ђурђева?
Keresturec (разговор) 16:10, 15. мај 2024. (CEST)[одговори]
За почетак, можемо просто користити ”Јаша” без других варијанти, до даљњег. Човек је ионако само тако и познат.
Што се тиче документа, могли бисте да га отпремите на Оставу на https://commons.wikimedia.org/wiki/Special:UploadWizard. Ја ћу Вам помоћи око правилног маркирања слике да не би била обрисана. Онда можемо то користити као извор.
Ђидо (разговор) 16:17, 15. мај 2024. (CEST)[одговори]
Правилно маркирање слике?!?! Управо су ми пре пет дана обрисали 49 аплодованих слика због мојих неправилних корака. Пар сати посла оде у ваздух. Ужас један. Управо због тога ми понекад дође да се манем посла на Википедији...Keresturec (разговор) 16:44, 15. мај 2024. (CEST)[одговори]
Део проблема је што додајете слике које нису ваше. Поседовање физичке или дигиталне копије слике не значи да поседујете ауторска права, која припадају фотографу, осим ако фотограф са̂м није предао слику у јавно власништво.
Пошто Викимедијина остава се налази у Америци, потребно је да прође 70 година од смрти аутора, или 70 година од дана објављивања, ако је аутор непознат.
Дакле, угрубо речено, пошто је јако вероватно да незнамо идентитете фотографа, само слике из 1954 и раније су ОК.
Такође, не можеш означавати слике са ”мој рад” ("own work") када ниси аутор слике. Требаш да користиш ознаку да су у јавном власништву.
Ђидо (разговор) 16:57, 15. мај 2024. (CEST)[одговори]
У ствари, већина фотографија које си отпремио могу бити означене са {{PD-Serbia}}, што је прецизнији статус. — Ђидо (разговор) 17:14, 15. мај 2024. (CEST)[одговори]
Неки примери:
  • File:Julijan Nadj, 11. 15.2003.jpg -- преузето са веб-сајта, непознат аутор, али очигледно новија фотографија. Није могла да буде објављена пре 2003, дакле није у јавном власништву и кандидат је за уклањање.
  • File:Nasa kuharka 1953 b.jpg -- корице књиге, објављене 1953, пре 71 годину. Била је означена као да има Creative Commons лиценцу, али то је погрешно. Дело је у јавном власништву, тако да треба да има ознаку ”{{PD-Old-70}}". То сам сада ја поправио.
  • File:Margita Ljikar na druženju 21 septembra 1926.jpg -- фотографија непознатог аутора из 1926. Исти случај. Мала зврчка је да је могуће да слика није објављена деценијама, али је јако мало вероватно. Прављење физичке фотографије и давање наручиоцу је ”објављивање”.
Ђидо (разговор) 17:09, 15. мај 2024. (CEST)[одговори]
Па да, као старији човек нисам вам послао линк за наш текст, на русинком језику, о Јаши Бакову у нашем Инкубатору, иако сам линк спремио за слање. Мислим да је наш текст најпотпунији текст на Википедији о Јоакиму Јаши Бакову.
И видим да сам и ја, услед недостатка оригиналних података, у моме тексту, чију сам основу преузео са вебсајта Новинарске Асоцијације Русина, да сам користио Јаким уместо Јоаким. Датум рођења сам јуче кориговао на 10. децембар 1906. Не знам да ли је то у реду, та корекција или то треба да се продискутује прво?
https://incubator.wikimedia.org/wiki/Wp/rsk/%D0%AF%D0%BA%D0%B8%D0%BC_%D0%AF%D1%88%D0%B0_%D0%91%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2
(Ви сте искусни, ако је могуће дајте ми савет како сада да коригујем Наслов у Инкубатору односно да уместо Јаким Јаша Баков буде Јоаким Јаша Баков. Моје је искуство да се у редовним текстовима СВЕ може мењати, кориговати али сам тај наслов чланка, текста се не може кориговати, једино сам морао да правим копије текстова са исправним насловом. Али, онда ми такви текстови имају дупликате, неважећи је зелене боје и само смета. Опет питање, кога да замолим и како да замолим да неко обрише те зелене, неважеђе текстове.)
Keresturec (разговор) 16:35, 15. мај 2024. (CEST)[одговори]
Све то зависи од ко год је администратор русинског инкубатора, која права даје пријављеним корисницима. Могуће је да треба наћи админа и питати га да поправи стање, и да дозволи премештање пријављеним корисницима. Ево, ја сам га сад преместио тамо на инкубатору, то је моја прва промена тамо, тако да би и Ви требало да можете исто то да радите.
Ђидо (разговор) 17:01, 15. мај 2024. (CEST)[одговори]
Са оваквом врстом премештања нема проблема, то ми радимо у случају погрешног наслова текста. Али, како обрисати сада дупликате, зелном бојом означене текстове? Keresturec (разговор) 22:58, 15. мај 2024. (CEST)[одговори]
Где видиш зелену боју? Ја не видим.
Иначе, изгледа да на русинском инкубатору није подешена могућност да се обрише претходно име странице након премештања. Код премештања, садржај претходне странице је замењен преусмерењем на ново име, није у ствари дупликат. Што је углавном и пожељно: тако да странице које воде на старо име и даље доводе корисника до новог имена странице.
Ђидо (разговор) 23:16, 15. мај 2024. (CEST)[одговори]
Wp/rsk/Ферко Пап-Радванї овај наслов је у зеленој боји у нашем Инкубатору и ја га видим
Wp/rsk/Ферко Пап Радванї ово је до њега, регуларан текст
Wp/rsk/Янко Рамач регуларан наслов сада
Wp/rsk/Янко Рамач био - овај наслов је у зеленој боји
Ја видим 17 наслова текстов а у зеленој боји, радох бих то избрисао јер имамо нормалну копију под исправнијим насловом. Али, не знам процедуру брисања, веровао сам до сада да су за то надлежни администратори???
Да узмемо "Wp/rsk/Янко Рамач био". Садржај странице је преусмерење на "Wp/rsk/Янко Рамач", што је нормално стање након премештања. Ниједна друга страница не води на прву варијанту (са ”био”), тако да и даље незнам где ти видиш зелена имена страница. https://imgur.com/OXA1xQQ.png Незнама — Ђидо (разговор) 01:30, 16. мај 2024. (CEST)[одговори]
А сада видим о чему причаш :)
https://incubator.wikimedia.org/wiki/Special:PrefixIndex/Wp/rsk/
Па то је просто како инкубатор је подешен да приказује преусмерења. Она генерално нису штетна, али, ако желиш да обришеш неку страницу из инкубатора. Преусмерења која су варијанте имена и слично не треба брисати. ОК је тражити брисање очигледних типефелера... А за то, изгледа, мораш се обратити неком од администратора инкубатора. Листа је овде: https://incubator.wikimedia.org/wiki/Special:ListUsers/sysop, али вероватно је боље питати на https://incubator.wikimedia.org/wiki/Incubator:Community_Portal.
Ђидо (разговор) 01:36, 16. мај 2024. (CEST)[одговори]
ХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ
Mitte27 је администратор (или киллер :) видим да користи руски и украјински језик) који ми је обрисао 49 слика. Ја сам сада на његовом списку, који је сада црвене боје, знак да су фајлови избрисани, нашао 10 наслова слика које су много стариј од 1954 и већина њих су објављене у новинама Руско слово одмах после 1945, неке и пре рата 1938 и раниј у Руским новинама, Народном русинском календару итд. И оне би заиста могле бити сврстане под код Шаблон:PD-Old-70. Питам се да ли има сврхе да му пошаљем преко Разговор - Одговори списак тих 10 текстова и да га замолим да убаци тај код као ознаку да су то старије фотке од 70 година? Ја те фотографије не видим, обрисане су и не могу сада да у њих убацим тај код као сигнал, као ознаку о њиховој старости. Или, можда није добро да њему то шаљем већ треба да идем неким другим путем? Keresturec (разговор) 00:50, 16. мај 2024. (CEST)[одговори]
Ја сам до сада веровао овоме тексту и тврдо се за њега држао да не потонем а испада да је мало 50 година, да се признаје само 70 година и више.
Ова датотека нема информације о аутору и можда недостају друге информације.
Датотеке треба да имају преглед како би се други информисали о садржају, аутору, извору и датуму ако је могуће. Ако знате или имате приступ таквим информацијама, додајте их на страницу датотеке.
Ово дело објављено у Србији у јавном је власништву јер су ауторска права истекла према југословенском Закону о ауторском праву из 1978. који је предвиђао да ауторска права трају за живота аутора и 50 година након његове (или њене) смрти, а да ауторска права на фотографска дела, дела произведена сличним поступком и дела примењене уметности трају 25 година од објаве дела. Ово се односи на дела која су до 29. децембра 2004. већ била или су тада прешла у јавно власништво, јер је тог датума ступио на снагу нови закон о ауторским правима.
Дело испуњава један од следећих услова:
а) рад познатог аутора који је умро пре 1. јануара 1954.
б) рад непознатог аутора који је објављен пре 1. јануара 1954.
в) фотографија или рад примењене уметности објављен пре 1. јануара 1973.
Keresturec (разговор) 01:02, 16. мај 2024. (CEST)[одговори]
У праву си, али убацујеш тај текст на погрешно место. Требаш, када те пита Wizard за лиценцу, да изабереш ”custom license tag in wikiformat" и укуцаш {{PD-Serbia}}. — Ђидо (разговор) 01:24, 16. мај 2024. (CEST)[одговори]
> Питам се да ли има сврхе да му пошаљем преко Разговор - Одговори списак тих 10 текстова и да га замолим да убаци тај код као ознаку да су то старије фотке од 70 година?
Он као администратор на Остави, може и вратити слике које су обрисане. Вреди писати. — Ђидо (разговор) 01:22, 16. мај 2024. (CEST)[одговори]