Тајни трибунал из 1920.

С Википедије, слободне енциклопедије

Тајни трибунал из 1920. био је институција основана 1920. на Универзитету Харвард у циљу обрачунавања са хомосексуалацаима. На челу са тадашњим председником Аботом Лоренсом Лоуелом, суд су чинили и декан Честер Н. Гриноу, помоћник декана Едвард Р. Геј, и ректор Метју Лус. „Суд“ се састајао у тајности и вршио испитивања студената и универзитетских радника за које се сумњало да су хомосексуалци. Четрнаест мушкараца је проглашено "кривим": осам студената, један асистент и докторант, један дипломаца и четири мушкарца који немају везе са универзитетом. Сви студенти који су проглашени кривима искључени су са универзитета, у већини случајева трајно.[1]

Судске активности[уреди | уреди извор]

Суд, који је у почетку био тајна чак и за кадар универзитета, брзо је означио једног од студената који се сматрао главним одговорним. У питању је био син конгресмена Ернеста Вилијама Робертса тада важне политичке личности у Вашингтону и Бостону. Млади Робертс, надајући се да ће ући на Харвардску медицинску школу, служио је током Првог светског рата у једној војној јединици.[2]

Направљена је и листа студената за које се зна да су Робертсови пријатељи, а суд је наставио да позива оптужене на испитивање.

Студентима је наређено да се појаве чак и ако је то значило пропуштање завршног испита. У четвртак, 27. маја 1920, Кенет Деј је постао први оптужени који се појавио на суду. Од оптуженог су тражени детаљи о његовом сексуалном животу, укључујући и колико често је мастурбирао. Неки су позвани јер су виђени на забавама у Робертсовим собама, други су били оптужени од стране других.

Откриће[уреди | уреди извор]

Истрага универзитетских новина The Crimson је 2002. године открила кутију са списима који су били означени као „тајни суд“. Појавило се пет стотина докумената везаних за суд, а прича је испричана у недељнику Fifteen Minutes.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Washington Post.com: "Harvard Secret Court Expelled Gay Students in 1920"
  2. ^ „The Harvard Crimson: "The Secret Court of 1920". Архивирано из оригинала 15. 6. 2009. г. Приступљено 15. 6. 2009. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Харвард Crimson: Утишани гласови коначно проговарају у чланцима 'Перкинс 28' о филму у којем глуме алумни Харварда на ту тему. (на енглеском)