Датотека:The music of the spheres.jpg

Садржај странице није подржан на другим језицима
Ово је датотека са Викимедијине оставе
С Википедије, слободне енциклопедије

Оригинална датотека(870 × 1.361 пиксела, величина датотеке: 351 kB, MIME тип: image/jpeg)

Опис измене

Опис
English: The music of the spheres. Shown in this engraving from Renaissance Italy are Apollo, the Muses, the planetary spheres and musical ratios.
Magyar: A szférák zenéje. Püthagorasz világának közepén a gömb alakú Föld lebeg, és körülötte keringenek egy-egy kerékre, azaz szférára erősítve a bolygók, valamint a Nap és a Hold. A szférák forgása suhogó neszt, egyfajta zenei hangzást kelt: ez volt a szférák harmóniája (amit magyarul, eltorzítva „a szférák zenéjeként” szoktunk emlegetni). Ezt a világon egyedüliként Püthagorasz állítólag hallotta is. Ebben a rendszerben a Naprendszer afféle hatalmas lant, aminek a húrjai körkörösek, az egyes égitestek távolságai pedig arányosak: a Föld és a Hold zenei hangköze egy nagyszekund, a Merkúr és a Hold, illetve a Merkúr és a Vénusz között pedig egy-egy kis szekund van. A Vénusz és a Nap között kis terc, a Mars és a Jupiter között kis szekund, a Jupiter és a Szaturnusz között úgyszintén kis szekund, végül a Szaturnusz és az állócsillagok szférája között ismét egy kis terc távolságot tételezett fel.
Датум
Извор http://www.american-buddha.com/cult.pythagsourcebook.2.13.htm
Аутор Guillaume Le Signerre

Лиценцирање

Public domain

Овај рад је такође у јавном власништву у државама са роком ауторства за живота аутора плус 100 година или мање.


Морате такође ставити ознаку за јавно власништво у Сједињеним Државама да би се знало зашто је овај рад у јавном власништву у Сједињеним Државамa.

Натписи

Укратко шта ова датотека представља/приказује

Ставке приказане у овој датотеци

приказује

Историја датотеке

Кликните на датум/време да бисте видели тадашњу верзију датотеке.

Датум/времеМинијатураДимензијеКорисникКоментар
тренутна19:58, 2. август 2011.Минијатура за верзију на дан 19:58, 2. август 2011.870 × 1.361 (351 kB)Dencey~commonswiki{{Information |Description ={{en|1=The music of the spheres. Shown in this engraving from Renaissance Italy are Apollo, the Muses, the planetary spheres and musical ratios.}} |Source =http://www.american-buddha.com/cult.pythagsourcebook.2.13.ht

Нема страница које користе ову датотеку.

Глобална употреба датотеке

Други викији који користе ову датотеку:

Метаподаци