Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланак

ФК Партизан

ФК Партизан је српски фудбалски клуб из Београда и део је Југословенског спортског друштва Партизан. Други је најуспешнији клуб у Србији, пошто је освојио укупно тридесет девет трофеја, укључујући и двадесет пет националних првенстава, дванаест националних купова, један национални суперкуп, један Митропа куп. На табели југословенске лиге свих времена завршио је на другом месту.

Своје утакмице играју на стадиону Партизана од 1949. године. Партизан је са Спортингом играо први меч икада у Купу европских шампиона 1955. године, а био је и први балкански и источноевропски клуб који је играо финале Купа европских шампиона у сезони 1965/66.

Клуб има дугогодишње ривалство са Црвеном звездом. Утакмице између ова два клуба су позната као вечити дерби. У септембру 2009, британски лист Дејли мејл прогласио је дерби Црвена Звезда-Партизан као четврто ривалство свих времена. Партизан је по броју навијача други најпопуларнији фудбалски клуб у Србији. Клуб је такође веома популаран у Црној Гори и Босни и Херцеговини, посебно у Републици Српској. Партизан има много присталица у свим осталим бившим југословенским република као и из српске дијаспоре.

...даље...

Да ли сте знали...

Бели лук
  • ... да бели лук води порекло из југозападних предела Азије? За њега су још 5000 година п. н. е. знали Сумерци и народи који су живели око река Тигар и Еуфрат.
  • ... да балерина, кад игра на врховима прстију, потроши исту количину енергије као дрвосеча?
  • ... да филозоф Имануел Кант никада за свог живота није напустио родни град Кенингсберг?
  • ... да је право име пса који је на филму играо Лесија било Пал?
  • ... да је амерички часопис Тајм 1938. године за личност године прогласио Адолфа Хитлера?
  • ... да термин лосион потиче од латинске речи lotium која у преводу значи мокраћа?


Изабрана слика

Први школкси дан.

Први школкси дан.

Вести

Робин Вилијамс

На данашњи дан

Муамер ел Гадафи
Остали догађаји: 31. август1. септембар2. септембар

Википедија

Википедија је пројекат енциклопедије отвореног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ вики софтвера.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године и њиме руководи Задужбина Викимедије. У овом тренутку Википедија има више од 20 милиона чланака на преко 270 језика, од чега је преко 4 милиона написано на енглеском и преко 250.000 чланака на српском језику.

Популарност Википедије је расла од самог почетка и тренутно се налази међу 10 најпосећенијих локација на интернету.

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада су 145.234 корисника отворила налог, а од тога су 652 била активна у протеклих месец дана. Сви уредници Википедијиних чланака су волонтери, који удружују своје напоре и доприносе у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.