Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланак

Филозоф и педагог, творац образовног система „Монтесори“

Марија Монтесори (итал. Maria Montessori, рођена 31. августа 1870. године, преминула 6. маја 1952) је била италијанска љекарка, образовни радник и педагог, филозоф и човјекољубац; најпознатија је по свом образовном систему „Монтесори“, који се односи на дјецу од рођења до адолесценције. Њене образовне методе су и данас у примјени у великом броју државних и приватних школа широм свијета. Године 1949. Марија Монтесори је била номинована за Нобелову награду.

Полазни став Марије Монтесори био је да „дијете сāмо себе открива покретима и сензомоторним искуствима“ још од најранијих тренутака свог живота. Дијете у себи по самом рођењу има потребу да учи и ствара и све што васпитач треба да уради је да му ослобађа путеве којима ће моћи да се самосазна. Те унутрашње потребе су увијек конструктивне уколико им се омогући остваривање. Овај принцип се често изражава реченицом: „Помози ми да то урадим сам!“.

даље ...

Да ли сте знали...


Изабрана слика

Метална скулптута, Немачка.

Метална скулптута, Немачка.

Вести

Робин Вилијамс

На данашњи дан

Дајана, принцеза од Велса
Остали догађаји: 30. август31. август1. септембар

Википедија

Википедија је пројекат енциклопедије отвореног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ вики софтвера.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године и њиме руководи Задужбина Викимедије. У овом тренутку Википедија има више од 20 милиона чланака на преко 270 језика, од чега је преко 4 милиона написано на енглеском и преко 250.000 чланака на српском језику.

Популарност Википедије је расла од самог почетка и тренутно се налази међу 10 најпосећенијих локација на интернету.

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада су 145.153 корисника отворила налог, а од тога је 648 било активно у протеклих месец дана. Сви уредници Википедијиних чланака су волонтери, који удружују своје напоре и доприносе у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.