Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланак

Застава Швајцарске

Швајцарска Конфедерација или Швајцарска (латински: Confoederatio Helvetica, немачки: Schweizerische Eidgenossenschaft или Schweiz, француски: Confédération suisse или Suisse, италијански: Confederazione Svizzera или Svizzera, романш: Confederaziun svizra) је алпска земља и континентална држава у централној Европи, са врло развијеном економијом, а посебно банкарством. Граничи се са Немачком, Француском, Италијом, Аустријом и Лихтенштајном. Швајцарска је савезна република, и има дугу и снажну традицију политичке и војне неутралности. Ова чињеница је омогућила Швајцарској да буде земља домаћин многим међународним организацијама као што су Међународни олимпијски комитет, Светска здравствена организација, ФИФА или Светска трговинска организација.

Швајцарска је савезна парламентарна република коју чине 26 кантона. Главни град Швајцарске, али не највећи, је Берн. Према подацима из августа 2008. године, Швајцарска има 7.610.248 становника, од чега 21,3% чине странци. Службени језици Швајцарске су немачки, француски, италијански и романш. Око 41,8% Швајцараца су римокатолици, а 33% су протестанти.

...даље...

Да ли сте знали...

Џејмс Бјукенан


Изабрана слика

Предаја Турака код Јерусалима (Османска Палестина), 1917.

Предаја Турака код Јерусалима (Османска Палестина), 1917.

Вести

Европско првенство у ватерполу 2014.

На данашњи дан

Франц Лист
Остали догађаји: 30. јул31. јул1. август

Википедија

Википедија је пројекат енциклопедије отвореног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ вики софтвера.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године и њиме руководи Задужбина Викимедије. У овом тренутку Википедија има више од 20 милиона чланака на преко 270 језика, од чега је преко 4 милиона написано на енглеском и преко 249.000 чланака на српском језику.

Популарност Википедије је расла од самог почетка и тренутно се налази међу 10 најпосећенијих локација на интернету.

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада је 143.681 корисник отворио налог, а од тога је 612 било активно у протеклих месец дана. Сви уредници Википедијиних чланака су волонтери, који удружују своје напоре и доприносе у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.