Pređi na sadržaj

Mihailo Andrejević

S Vikipedije, slobodne enciklopedije
Mihailo Andrejević
Andrejević, prvi sleva, sa Borivojem Vasiljevićem i Androm Kojićem na igralištu BSK-a 1919. godine
Lični podaci
Puno ime Mihailo Andrejević
Nadimak Andrejka
Datum rođenja (1898-07-03)3. jul 1898.
Mesto rođenja Požarevac, Kraljevina Srbija
Datum smrti 20. septembar 1989.(1989-09-20) (91 god.)
Mesto smrti Beograd, SFR Jugoslavija

Mihailo Andrejević (Požarevac, 3. jul 1898Beograd, 20. septembar 1989) bio je srpski lekar, fudbaler i fudbalski radnik.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Kao fudbaler[uredi | uredi izvor]

Početak njegove karijere bio je paralelan sa počecima BSK-a. Kao izuzetno darovit već 1914. zaigrao je za prvi tim. Početkom rata odlazi u dobrovoljce. Zarobljen je i odveden u Bugarsku. Tu je nastavio da se bavi fudbalom nastupajući za Levski i FK13. Pobegao je iz zarobljeništva i 1918. je učestvovao u proboju Solunskog fronta. Po oslobođenju je odigrao još nekoliko utakmica za BSK, a zatim je nastupao za rezerve bečkog Vineršportkluba.

Kao fudbalski radnik[uredi | uredi izvor]

Po završetku karijere odmah je ušao u upravu BSK-a. Po preseljenju saveza iz Zagreba u Beograd 1930. izabran je za sekretara za spoljne poslove. Imao je velike zasluge za odlazak reprezentacije na Svetsko prvenstvo u Urugvaju 1930. Za predsednika saveza je izabran 1939. Za člana Nadzornog odbora Fife izabran je 1932, a već 1936. postao je član Izvršnog komiteta. Bio je predsednik Arbitražne i Medicinske komisije Fife. Član Fife je sa prekidima ostao do 1982. kada je izabran za doživotnog počasnog člana. 1984. bio među sedmoricom zaslužnih fudbalskih radnika, prvoodlikovanih ordenom Fife, a dobio je i Zlatno priznanje MOK-a.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Mihailo Andrejević je još kao fudbaler postao doktor medicine. Bio je profesor na beogradskom Medicinskom fakultetu u periodu 1953-1969. Do pred kraj života pisao je u „Nedeljnoj Borbi“ zanimljive i nadasve korisne članke iz oblasti medicine. Do smrti je obavljao funkciju predsednika Udruženja ratnika Srbije 1914-1918. Napisao je knjigu svojih uspomena pod naslovom „Dugo putovanje kroz fudbal i medicinu“.

Prema tvrđenju njegovog sina, na poluvremenu majstorice za plasman na Svetsko prvenstvo u fudbalu 1974., Andrejević je ubrizgavao čokoladu u vene jugoslovenskih fudbalera. Jugoslavija je preko Katalinskog postigla pobjedonosni pogodak i otišla na Mondijal.[1]

Andrejević je govorio sedam svetskih jezika. Prvi je doveo aparat za dijalizu iz Londona u Beograd, kao i aparat za akupunkturu.

Dana 9. avgusta 2022. godine, stadion požarevačkog Mladog radnika je promenio ime u čast Andrejeviću.[2]

Vidi još[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi | uredi izvor]