Пређи на садржај

Јецаји (филм из 2016)

С Википедије, слободне енциклопедије
Јецаји
Филмски постер
Жанрхорор, трилер
ТворацНа Хонч-жин
РежијаНа Хонч-жин
Продуцентска
кућа
20th Century Fox
Година2016.
Трајање156 минута
ЗемљаЈужна Кореја
Језиккорејски језик
Буџет8 милиона долара
Зарада51,3 милиона долара
IMDb веза

Јецаји (кореј. 곡성) је јужнокорејски хорор филм из 2016. у режији На Хонг-ђина и у којем главне улоге играју Квак До-вон, Хванг Јунг-мин, Чун Во-хи. У средишту филма је полицајац који истражује серију мистериозних убистава и болести у забаченом корејском селу Гоксеонг како би спасио своју ћерку. Филм је имао и комерцијални и критичарски успех.[1]

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Након што Јапанац стигне у Гоксеонг, мало село у планинама Јужне Кореје, избија мистериозна инфекција и узрокује да се сељани поремете и насилно убију чланове своје породице.

Једне ноћи у полицијској станици, полицајци Ох Сонг-бок и Џонг-го разговарају о јапанском странцу када се на киши појави гола жена. Касније откривају да је жена, заражена, силована од стране Јапанца и неколико пута је примећена гола на различитим местима, убила је своју породицу. На месту злочина, Џонг-го упознаје мистериозну младу жену по имену Мо-мјеонг („без имена“ на корејском), која му каже да је Јапанац дух и кривац. Џонг-го излази напоље да позове Ох Сеонг-бока, и жена нестаје, а он угледа веома страшну фигуру. Локални ловац им каже да је видео странца блиставих црвених очију како једе сирову дивљач у шуми.

Џонг-го има сличне снове о странцу и одлучује да истражи са Ох Сеонг-боком. Они траже помоћ од Ох Сеонг-боковог нећака, ђакона који говори јапански по имену Јанг И-сам. Они истражују кућу странца када је напољу и проналазе слике убијених сељана и њихових ствари, као и просторију за богослужење. Пас чувар странца их напада и стаје када се странац врати, па Џонг-го и његов тим одлазе. На повратку, Ох Сеонг-бок показује свом партнеру ципелу која припада Џонг-гоовој ћерки, Хјо-ђин. Хјо-ђин се разболи, са симптомима сличним онима код других заражених. Џонг-го се враћа у кућу странца, али открива да су докази спаљени. Бесан, он разбија просторију за богослужење, убија пса чувара и нареди странцу да напусти село.

Џонг-гуова породица открива крваво тело мртве козе како виси испред њихове капије следећег дана, а Хјо-ђин касније убоде и озбиљно повреди комшију када је породица отишла да лечи Џонг-гоа, остављајући је саму. Узнемирена због Хјо-ђиног насилног понашања и промене у здрављу, Џонг-гуова свекрва тражи помоћ од шамана Ил-гванга. Ил-гванг каже да је зао дух опседао Хјо-ђин. Његов егзорцизам не успева. Након што је сазнао да је Џонг-го узнемирио странца, за кога каже да је демон, Ил-гванг припрема ритуал смрти и говори Џонг-гоу да га не смеју прекидати. Код куће, странац истовремено изводи ритуал како би наизглед поседовао тело једне од мртвих жртава, Парк Чун-беа. Хјо-ђин доживљава неописиви бол како Ил-гвангов ритуал напредује. Џонг-го прекида ритуал и уместо тога води своју ћерку у болницу. Странац се увлачи у кревет након сопственог ритуала и угледа Мо-мјеонг испред своје куће.

Следећег дана, Џонг-гу окупља своје пратиоце да улови странца. Док претражују његову кућу, напада их сада реанимирани леш Парк Чун-баеа, који повређује Јанг И-сама и даје странцу времена да побегне пре него што се згрчи и врати у своје мртво стање. Прогоне странца, али га изгубе на литици. Странац, који се крије ван погледа, види Му-мјонг како га гледа издалека. Док се група враћа низ планину, странац слеће на шофершајбну. Бацају његово тело са литице док Му-мјеонг посматра одозго. Џонг-гу се враћа и открива да је Хјо-ђин наизглед оздравила.

Ил-гванг се вози до Џонг-гуа, где наилази на Му-мјонг и повраћа крв. Ил-гванг трчи у своју собу и пали свећу, али се она угаси и он се веома уплаши и бежи из града и креће у Сеул. Међутим, он се затим окреће и зове Џонг-гу да упозори да је Му-мјонг прави демон и да је странац био шаман који је покушавао да је заустави, али он не преузима позиве од њега. У међувремену, рањени Јанг И-сам добија вест да је Ох Сеонг-бок убио његову породицу, у исто време да Хјо-ђин тада нестаје. Док је тражи, Џонг-гу упознаје Му-Мјонг, који тврди да је странац још увек жив и да му је поставила замку, али неће успети ако Џонг-гу оде кући пре него што петао заплаче три пута, и Хјо-ђин, његова ћерка, побиће све. Мо-мјонг каже да је Ил-гванг само пијун правог демона. Збуњено, Џонг-гу је пита да ли је човек или дух. Она даје тајанствен одговор. Џонг-го примећује да она носи личне ствари жртава, укључујући иглу за косу његове ћерке. Верујући да је то доказ да је она одговорна, он јури кући пре трећег крика петла. У тренутку када пређе свој праг, цветна замка коју је поставила Мо-мјонг вене.

Јанг И-сам се враћа у кућу странца са српом и крстом. Проналази тајну пећину у близини и странца живог унутра. Пита странца о његовом правом облику и каже да мисли да је странац ђаво, али ако греши, оставиће га на миру. Странац се манијакално смеје и каже да је он тај који му неће дозволити да оде. Он фотографише Јанг И Сама док га пита зашто још увек сумња у идентитет странца. Док Јанг И-сам стоји смрзнут, странац се претвара у демона и руга му се.

Код куће, Џонг-гу открива да је Хјо-ђин брутално убила њихову породицу. Он је у сузама дозива, али она не одговара. Подразумева се да и она на крају напада њега. Ил-гванг стиже и фотографише Џонг-гуову мртву породицу док Хјо-ђин седи у трансу. Враћајући се до свог аутомобила, ненамерно испушта кутију испуњену фотографијама убијених сељана за које је странац тврдио да их је спалио. Док Џонг-Гу лежи на самрти, уништен смрћу своје породице, он се сећа срећнијих времена са својом ћерком и почиње да се смеје, уверавајући је да ће је заштитити.

Избрисан завршетак[уреди | уреди извор]

У избрисаној сцени која се дешава одмах након завршетка приче, Јапанац се види како седи на клупи поред пута. Уочава породицу са друге стране пута и позове дете к себи нудећи јој бомбоне, али мама купи дете пре него што успе да дође до странца. Ауто који вози Ил-гванг стиже и купи Јапанца пре одласка. На средини пута, Мо-мјонг је сведок како аутомобил нестаје на хоризонту.

Отпуштање и пријем[уреди | уреди извор]

Издање[уреди | уреди извор]

Јецаји је објављен у Јужној Кореји 12. маја 2016. године.[2] Филм је приказан у секцији Ван конкуренције на Филмском фестивалу у Кану у Француској 18. маја, а у Сједињеним Државама је приказан 27. маја.[2]

Критички одговор[уреди | уреди извор]

Филм је добио широко признање критике. На веб локацији агрегатора рецензија Ротен Томатос, филм има оцену одобравања од 99% и просечну оцену 8/10, на основу 82 критичке критике. Консензус критичара сајта гласи: „Јецаји испоручује атмосферску, паметно конструисану мистерију чија натприродна узбуђења више него оправдавају њену импозантну дужину.“[3] На веб локацији агрегатора рецензија Метакритик, филм има пондерисану просечну оцену од 81 од 100 засновано на бази података. 19 критичара, што указује на "универзално признање".[4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „The Wailing”. Empire. Приступљено 2022-04-08. 
  2. ^ а б McNary, Dave. „The Wailing”. Variety. Приступљено 21. 12. 2016. 
  3. ^ „The Wailing (Goksung) (2016)”. Rotten Tomatoes. Fandango. Приступљено 22. 3. 2020. 
  4. ^ „The Wailing Reviews”. Metacritic. CBS Interactive. Приступљено 2016-07-14.