Пређи на садржај

Љубиша Владушић

С Википедије, слободне енциклопедије
Љубиша Владушић
Лични подаци
Датум рођења(1955-03-22)22. март 1955.(69 год.)

Љубиша Владушић (22. март 1955) је босанскохерцеговачки и српски економиста и универзитетски професор.Редовни је професор на Економском факултету Пале [1], гдје је у више мандата вршио функцију декана[2]. Бивши је вицегувернер Централне банке Босне и Херцеговинe и министар у Влади Републике Српске .

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен у Сарајеву, гдје је завршио основну школу „Гаврило Принцип“ и гимназију „Браћа Рибар”. Дипломирао је на Економском факултету у Сарајеву 1978, са дипломском темом: „Улога и значај ММФ-а у земљама у развоју“. Постдипломске студије окончао је 2005. године на Економском факултету у Београду, гдје је одбранио магистарски рад под насловом: „Функција тражње новца“. Стиче звање доктора економије на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву са дисертацијом: „Приватна штедња као фактор опоравка и економског раста у постконфликтној БиХ“. Исте године биран је у звање доцента на Економском факултету УИС, те 2014. год. у звање професора, а у мају 2020.год. у звање редовног професора. Током професионалне каријере обављао је различите послове и био на одговорним функцијама. Од 1980. године радио је у сарајевском „Енергоинвесту” на пословима финансија и интердисциплинарним истраживањима. У периоду од 1981. до 1983. Године професионално је обављао функције предсједника и комаданта акције у Савезу социјалистицке омладине. Од 1984. до 1992. Године био је директор РО Омладински центар – Дом младих Скендерија у Сарајеву .

Награде и признања[уреди | уреди извор]

- Плакета Универзитета у Источном Сарајеву, - Специјално признање за најуспешнијег регионалног менаџера у образовању у избору Дирекције за избор најменаџераБиХ Југоисточне и Средње Европе - Носилац Повеље и Статуете “Капетан Миша Анастасијевић” за квалитет и унапређење високошколског образовања у Републици Српској и региону. - Добитник је и специјалног признања: Октобарске споменице 1991, које му је додијелила Асоцијација ствараоци Републике Српске

Библиографија[уреди | уреди извор]

Области научног интересовања професора Љубише Владушића су економска политика и развој, монетарна политика, јавни сектор и финансијске институције. Поред бројних научних и стручних чланака, аутор је књига „Штедња и економски раст у БиХ“ , “Економија јавних предузећа, теорија и пракса у Републици Српској”, те коаутор књига „Буџетска економија и дефицитарно финансирање“, „Финансирање развоја“ и“Економска политика-регионални аспект“.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]