Пређи на садржај

Џејсон Артур

С Википедије, слободне енциклопедије
Џејсон Артур
Лични подаци
Пуно имеJason Arthur
Датум рођења(1997-11-18)18. новембар 1997.(26 год.)
Место рођењаТинек (Њу Џерзи), Сједињене Државе
Држављанство Сједињене Државе
 Гана
Каријера
Стиллеђно, мешовито

Џејсон Артур (енгл. Jason Arthur; Тинек, 18. новембар 1997) гански је пливач чија ужа специјалност су трке леђним и мешовитим стилом. Вишеструки је првак и рекордер Гане и репрезентативац.

Спортска каријера[уреди | уреди извор]

Џејсон је рођен у градићу Тинек у америчкој савезној држави Њу Џерзи, где је и почео да се бави пливањем још као дечак. Након завршене средње школе уписује студије менаџмента и маркетинга на Универзитету Дрекслер у Филаделфији, а током студија наступа за пливачку секцију свог универзитета.[1]

Како због превелике конкуренције није успео да се избори за место у репрезентацији Сједињених Држава, одлучио је да наступа под заставом Гане, државе одакле је пореклом био његов отац Џад.[2]

На међународним такмичењима је дебитовао 2018, на Играма комонвелта у аустралијском Гоулд Коусту, где је био један од 4 члана пливачке репрезентације Гане. У Гоулд Коусту је Артур наступио у три трке, а најбољи резултат је постигао у трци на 100 леђно у којој је успео да се пласира у полуфинале које је окончао на 15. месту. У све три трке је испливао и нове националне рекорде Гане.

Годину дана аксније по први пут је наступио на неком од светских првенстава, а на првенству које је одржано у корејском Квангџуу 2019. такмичио се у три дисциплине. Трку на 50 леђно је окончао на 51, а ону на 100 леђно на 45. месту и у обе трке такмичење је завршио у квалификацијама. Такође је пливао прву измену ганске микс штафете 4×100 мешовито која је такмичење завршила на 31. месту у конкуренцији 40 екипа.

Месец дана након светског првенства такмичио се и на Афричким играма које су те године одржане у мароканском Рабату. Пливао је у све три појединачне трке леђним стилом, успевши да се пласира у финала на 100 (6. место) и 200 метара (8. место), док је трку на 50 метара завршио на 9. месту у квалификацијама.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „JASON ARTHUR”. Приступљено 19. 8. 2020. 
  2. ^ „Q & A with Ghana’s National Record Holder Jason Arthur”. 24. 6. 2019. Приступљено 19. 8. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]