Авантуре сер Галахада

С Википедије, слободне енциклопедије
Авантуре сер Галахада
Филмски постер
Изворни насловAdventures of Sir Galahad
РежијаСпенсер Гордон Бенет
СценариоЏорџ Х. Плимптон
Луис Клеј
Дејвид Метјуз
ПродуцентСем Кацман
Главне улогеЏорџ Ривс
Нелсон Ли
Вилијам Фосет
Хју Просер
Лоис Хол
МузикаМиша Бакалејников
Марлин Скајлс
Директор
фотографије
Ајра Х. Морган
МонтажаДвајт Колдвел
ДистрибутерColumbia Pictures
Година1949.
Трајање252 минута
(15 епизода)
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџет300.000−400.000 долара[1]
IMDb веза

Авантуре сер Галахада (енгл. Adventures of Sir Galahad) је амерички филм у наставцима из 1949. године, који је режирао Спенсер Гордон Бенет, а у коме главне улоге тумаче Џорџ Ривс, Нелсон Ли, Вилијам Фосет, Хју Просер и Лоис Хол. Заснован је на легенди о краљу Артуру и био један је од ретких филмова у наставцима тог времена који је имао историјску поставку, а да није био вестерн.

Радња[уреди | уреди извор]

Младић Галахад, инспирисан својим оцем сер Ланселотом, жарко жели да постане један од витезова Округлог стола. Када победи сер Борса и сер Мордреда на турниру, краљ Артур пристаје да га прогласи за витеза, али само под условом да Галахад чува Екскалибур једну ноћ.

Те ноћи, мач краде мистериозна личност позната само као Црни витез. Поседовање Екскалибура чини његовог носиоца непобедивим и без њега је Артуров суверенитет угрожен. Галахаду је одбијено звање витеза док се мач не пронађе. Галахада, уз помоћ сер Борса, у његовој потрази ометају Улрик, саксонски краљ, који напада Енглеску, и чаробњак Мерлин, који га угрожава на сваком кораку.

Галахад сумња да је Црни витез издајник у Камелоту који тражи престо у савезу са Саксонцима, док му Моргана ле Феј, Артурова полусестра и чаробница, помаже у борби и против Мерлинове магије и против Саксонаца.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Џорџ Ривс сер Галахад
Нелсон Ли краљ Артур
Вилијам Фосет Мерлин
Хју Просер сер Ланселот
Лоис Хол Госпа од Језера
Чарлс Кинг сер Борс
Пет Бартон Моргана ле Феј
Дон Харви Бартог
Џим Дил сер Кеј
Марџори Стап краљица Гиневра
Џон Мертон краљ Улрик
Пол Фрис Црни витез (глас)

Наслови поглавља[уреди | уреди извор]

  1. Украдени мач
  2. Галахадова смелост
  3. Улрикови затвореници
  4. Напад на Камелот
  5. Галахад у спас
  6. Пролаз опасности
  7. Незнани издајник
  8. Опасна авантура
  9. Издајничка магија
  10. Чаробњакова чаролија
  11. Долина без повратка
  12. Опасни замак
  13. Чаробњакова освета
  14. Потрага за краљицом
  15. Галахадов тријумф

Извор:[2]

Продукција[уреди | уреди извор]

Авантуре сер Галахада засноване су на легенди о краљу Артуру, поставци која је пружила „јединствене” могућности за серијал.[3]

Сем Кацман је рекао да је био подстакнут да их сними након што је 1948. прочитао чланак у којем је писало да је Џ. Артур Ранк желео да сними филм о легенди о Артуру. „Краљ Артур и његови витезови су важни за нашу децу”, изјавио је Кацман. „Знао сам шта ће се десити. Ако би Ранк снимио свој филм, у њему би било превише историје, а недовољно акције и то би све покварило. Зато сам одлучио да направим Авантуре сер Галахада.”[1]

Кацман је одлучио да у филму не приказује Свети грал јер „нису желели религијске компликације” и тврдио је да филм има нешто романтике, али не превише јер „деца не желе превише романсе. Само смо сугерисали да би Галахад касније могао да уради нешто поводом тога.”[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в Brady, Thomas F. (17. 4. 1949). „HOLLYWOOD UPSWING: Increased Production Breaks Downward Trend in Employment -- Fox Backs Out”. New York Times. стр. X5. 
  2. ^ Cline, William C. (1984). „Filmography”. In the Nick of Time. McFarland & Company, Inc. стр. 249—250. ISBN 0-7864-0471-X. 
  3. ^ Harmon, Jim; Donald F. Glut (1973). „13. The Classics "You Say 'What Dost Thou Mean By That?' and Push Him Off the Cliff"”. The Great Movie Serials: Their Sound and Fury. Routledge. стр. 330. ISBN 978-0-7130-0097-9. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]