Авија BH-28

С Википедије, слободне енциклопедије
Авија BH-28
Авија BH-28
Опште
Димензије
Маса
Погон
Перформансе
Почетак производње1927.
Уведен у употребупрототип
Повучен из употребе.
Статуснеактиван
Први корисник Чехословачка Avia
Број примерака1
Дужина9,05
Размах крила11,80
Висина3,35
Површина крила36,50
Празан1.150
Нормална полетна1.950
Клипно-елисни мотор1 x Armstrong Siddeley Jaguar 14-cil.
Снага1 x 283 kW
Брзина крстарења230 km/h
Макс. брзина на Hопт285 km/h
Долет900 km
Плафон лета7.200 m

Авија BH-28 (чеш. Avia BH-28) је чехословачки двоседи, једномоторни, двокрилни вишенаменски авион. Први лет авиона је извршен 1927. године[1].

Пројектовање и развој[уреди | уреди извор]

Пројектанти авиона Авиа BH-28 инж.П. Бенеш(л) и инж.М. Хајн(д)
Цртеж авиона Авиа BH-28 у три пројекције
Авион Авиа BH-28 са вертикалним стабилизатором

Авион су пројектовали инжењери П. Бенеш и М. Хајн на основу спецификације конкурса Министарства народне одбране за набавку извиђачког авиона. Авион је први пут полетео 17. фебруара 1927. године. На овом конкурсу је победила компанија Аеро са типом А-32. Авија је покушала да промовише овај тип авиона у иностранству али јој ни то није пошло за руком.

Технички опис[уреди | уреди извор]

Труп је дрвене конструкције обложен шперплочом а делом и платном, правоугаоног попречног пресека са благо заобљеном горњом страницом трупа. Предња страна кљуна, поклопац и облога мотора су били од алуминијумског лима. Конструкција трупа је била класична дрвена просторна решетка чија су поља укрућена жичаним дијагоналама. У трупу се налазила два отворена кокпит за пилота и стрелца. Пилот је био заштићен ветробранским стаклом. На другом кокпиту се налазило постоље за покретни митраљез. Резервоар за гориво се налазио између мотора и кокпита.

Погонска група се сасојала од 14-то цилиндарског, радијалног, ваздухом хлађеног, мотора Armstrong Siddeley Jaguar снаге 283 kW (385 KS), и двокраке Авијине дрврене вучне елисе фиксног корака, направљене од ламинираног дрвета.

Крила Горње крило је једноделно, правоугаоног облика са полукружним крајем и састоји се од две сандучасте рамењаче и ребара од шперплоче. Шперплочом је био покривен простор између рамељача а цело крило обложено платном. Доње крило је дводелно исте конструкције као и горње и имало је већи размах од горњег крила. Само доње крило је било опремљено елеронима (крилцима) дрвене конструкције обложене платном и причвршћени за другу рамењачу. Међукрилни подупирачи облика латиничног слова N као и конструкција балдахина која носи горње крило су направљени од заварених челичних цеви. Сви жичани затезачи између крила су удвојени и на местима укрштања спојени одстојницима. На овај начин смањене су осцилације жичаног затезног система за време лета авиона.

Репне површине: Хоризонтални стабилизатор је имао дрвени оквир који се састојао од две греде и ребара, цео стабилизатор је био прекривен платном. Кормило правца и вертикални стабилизатор су имали конструкцију од заварених челичних цеви прекривених платном. Висинска кормила су такође била од челичних цеви прекривених платном. Управљање кормилима је било механичким путем, помоћу полуга и челичних сајли.

Стајни трап авиона је фиксан направљен од танкозидих заварених челичних цеви са фиксном челичном осовином и два точка са гумама од тврде гуме. Амортизација точкова се вршила помоћу гумених трака. Испод репа авиона налази се дрвена еластична дрљача.

Наоружање[уреди | уреди извор]

Авион је био наоружан са два фиксна митраљеза Викерс калибра 7,7 mm који су гађали кроз обртно поље елисе и један двоцевни митраљез Левис кал. 7,7 mm, постављен на рунделу у другом кокпиту.

Наоружање авиона: Авија BH-28
Ватрено (стрељачко) наоружање
Топ
Митраљез
Број и ознака митраљеза 2 x Vickers; 2 x Lewis
Калибар 7,7 mm
Бомбардерско наоружање (бомбе)
Ракетно наоружање (ракете)


Верзије[уреди | уреди извор]

Направљен је само један прототип овог авиона.

Оперативно коришћење[уреди | уреди извор]

Aвион је приказан у Букурешту, где је уништен у несрећи у мају 1927. приликом демонстрационог лета[2]. Оба пилота, Вацлав Бицан и Вацлав Кински, су погинула[3]. Након ове несреће Румунија је одустала од куповине овог авиона а прототип је остао једини направљен примерак.

Земље које су користиле авион[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ http://www.airwar.ru/enc/other1/bh28.html
  2. ^ Nemeček, Václav. Československá letadla (1918-1945). III. vyd. Praha: Naše vojsko, 1983. 361 s.
  3. ^ https://www.valka.cz/Avia-BH-28-t8350

Литература[уреди | уреди извор]

  • Nemeček, Václav. Československá letadla (1918-1945). III. vyd. Praha: Naše vojsko, 1983. 361 s.
  • Sezemsky, Marcel. Letadla Avia. 1. vyd. Cheb: Svět křídel, 2021. 223 s. ISBN 978-80-7573-086-2. Kapitola Avia B.H.28, s. 152 a 153.
  • Taylor, Michael J.H. Jane's Encyclopedia of Aviation. London: Studio Editions, 1989. Dostupné online. ISBN 1-85170-324-1. S. 86

Спољашње везе[уреди | уреди извор]