Аврам Драгојловић

С Википедије, слободне енциклопедије
аврам драгојловић
Аврам Драгојловић
Лични подаци
Датум рођења(1863-02-09)9. фебруар 1863.
Место рођењаоколина Студенице, Кнежевина Србија
Датум смрти1944.
Место смртиПрокупље, Недићева Србија
Деловање
Учешће у ратовимаПрви балкански рат
Други балкански рат
Први светски рат
СлужбаВојска Краљевине Србије
Југословенска војска
18841924.
Чинпуковник

Одликовања
Тракица војног ордена

Аврам Ђ. Драгојловић (околина Студенице, 9. фебруар 1863Прокупље, 1944) био је српски пуковник и најпознатији ратник у Топлици. Двоструки је носилац Карађорђеве звезде са мачевима.

Биографија[уреди | уреди извор]

Несумњиво је најпознатији ратник у Топлици. Само 118 српских официра одликовано је Карађорђевом звездом са мачевима трећег реда. Један од њих је и пуковник Драгојловић. Рођен је 9. фебруара 1863. године у околини Студенице, одакле су његови доселили у Топлицу, тачније село Плочник. У војску је ступио 1884. године и непрекидно остао у њој до пензионисања 1924. године. До ратова је био официр у пуковској оркужној команди у Прокупљу а у балканским ратовима командовао је батаљоном у 2. пеш. пуку 2. позива Моравске дивизије и истакао се на Облакову у бици на Битољ 1912. године, када је и теже рањен. Када је 1912. Србија прогласила мобилизацију за коначно ослобођење од турског ропства, Драгојловић је са својим сарадницима у Окружној команди успео да за само четири дана формира у Прокупљу чак четири пука са око 20.000 војника, да их све спреми и пошаље на фронт, што до тада није забележено ни у једној војсци у Европи.[1] У Првом светском рату командовао је 2. прекобројним пуком а после повлачења преко Албаније, поред осталих дужности при Врховној команди био је човек од посебног поверења, командант места у Солуну. Поред две Карађорђеве звезде III и IV реда, био је одликован бројним другим одликовањима. Његов син Драгојло, као скојевац прокупачке гимназије, био је ухапшен 1942. године и интерниран у Норвешку где је убијен у концентрационом логору. Његова кћи Надежда Шпадијер, професорка прокупачке гимназије, хапшена је од стране Специјалне полиције као истакнути антифашиста.

Аврам је живео у Прокупљу до смрти 1944. године.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Јунак без споменика politika.rs
  2. ^ Марјановић, П.; Костић, Р. (2016). Носиоци Карађорђеве звезде са мачевима из Топлице. Прокупље: Народни музеј Топлице. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]