Адел Немешањи

С Википедије, слободне енциклопедије
Адел Немешањи
Датум рођења1857.
Место рођењаЛиптовски Микулаш
Датум смрти1933.
Место смртиНови Сад

Адел Немешањи (1857‒1933) била је педагошкиња, директорка Новосадске девојачке грађанске школе са наставом на мађаском језику, прва директорка више женске школе у Новом Саду и оснивачица новосадског огранка Друштва за бригу о унапређењу образовања жена.

Рођена је у Липтовском Микулашу, школовала се у родном граду, Братислави (Пожун) и Будимпешти. По завршетку школовања 1876. је започела педагошку активност у Секешфехервару. За директорку Новосадске девојачке грађанске школе са наставом на мађарском језику постављена је 1884. што није било уобичајена пракса. Директор Српске више девојачке школе у Новом Саду, у исто време је био мушкарац - Аркадије Варађанин. Адел Немешањи је била упешна директорка судећи према броју уписаних ученица: у школској 1883/84. било је 63 ученице, а у школској 1901/2 – 221 ученица. Поред педагошког рада у школи Адел Немешањи се старала о образовању самих педагошкиња које су радиле у женским школама и њихово струковно повезивање. Уз њено име везује се и оснивање и рад Друштва „Марија Доротеја”, које је за циљ имало унапређење образовања наставница. Ради се такође о активности која је била ретка у то доба када је било уобичајено да се жене, свака у оквиру своје заједнице, баве хуманитарним радом обично у оквиру женске добротворне организације. Ова активност није мимоишла ни Адел Немешањи која је поред тога дала свој допринос у вези са организовањем Мартовских свечаности које су се одржавале у знак сећања на 15 март 1848. и биле од велике културне и политичке важности за мађарску заједницу у Новом Саду.

Приватан живот[уреди | уреди извор]

О приватном животу Адел Немешањи се мало тога зна. Била је кћи Јаноша Немешањија (1832-1899), краљевског саветника, припадника мађарске, евангеличке заједнице, који је за заслуге на просветном пољу добио мађарско племство. Аустријски цар и угарски краљ Франц Јосиф I одлилковао је Адел Немешањи златним крстом 1913. године, а о томе известио новосадски Женски свет. Дом Немешањијевић се налазио у данашњој новосадској улици Петра Драпшина број 29.

Умрла је у Новом Саду. Сахрањена је 8. марта 1933. године на Евангеличком гробљу у Футошкој улици. Њеним именом је названа једна улица у Ветернику.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Adel Nemešanji”. ŽeNSki Muzej (на језику: српски). 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Гордана Стојаковић и Светлана Kресоја: „Женска имена Новог Сада”. Нови Сад : Туристичка организација Града Новог Сада, 2014