Антоније Апамејски

С Википедије, слободне енциклопедије
Антоније Апамејски
Антоније Апамејски
Лични подаци
Датум рођења307
Место рођењаСирија
Датум смрти4. век
Место смртиХама, Сирија
Световни подаци
Празник9. новембар

Свети Антоније (4. век) је свети мученик, клесар из Апамеје.

Антоније је био родом из Апамеје, у Сирији. Живећи у Апамеји, на реци Оронту, почео је да ради као клесар. Антоније је подстицао пагане који су обожавали своје идоле и приносили им жртве да то не чине. Када га нису послушали, отишао је на пусто место. Тамо је срео пустињака по имену Теотим, и живео са њим две године. Оснажен Теотимовим молитвама, Антоније је поново отишао у народ, уништио је идоле и навукао на себе гнев незнабожаца, који су га претукли [1].

Локални епископ га је замолио да сагради цркву у част Свете Тројице. Свети Антоније се дао на посао, али су га напали незнабошци, који су ноћу ухватили Антонија и мачевима исекли његово тело. Тело светитеља је раскомадано и сахрањено у пећини у Апамеји. У Сирији је Антоније био поштован после његове смрти; већ почетком 6. века постојао је храм подигнут у његову част.

Према Теодориту Кирском, црквени празник установљен у славу Антонија заменио је пагански празник у Апамеји, који се раније славио у ово време. Базилика подигнута изнад тела уништена је под персијским шахом Хозројем II.

Свети Антоније се назива и Антонин. Антонију као мученику написан је акатист [2].

Православна црква га прославља 9.(22) новембра.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Antonino di Apamea e la fonte d'acqua dalla terra arida - IL LIBRO”. Antonino di Apamea e la fonte d'acqua dalla terra arida - IL LIBRO. Приступљено 2022-10-18. 
  2. ^ Pravoslavnai︠a︡ ėnt︠s︡iklopedii︠a︡. Patriarch of Moscow and All Russia Aleksiĭ II, Patriarch of Moscow and All Russia Kirill, Patriarch of Moscow and all Russia Алексий II, Patriarch of Moscow and All Russia Кирилл, T︠S︡erkovno-nauchnyĭ t︠s︡entr "Pravoslavnai︠a︡ ėnt︠s︡iklopedii︠a︡", Церковно-научный центр "Православная энциклопедия". Moskva. 2000. ISBN 978-5-89572-005-9. OCLC 46632361.