Пређи на садржај

Арабану

С Википедије, слободне енциклопедије
Арабану
Датум рођења1758.
Место рођењаоколина Сиднеја, преколонијална Аустралија
Датум смрти18. мај 1789.
Место смртиСиднеј Колонија Нови Јужни Велс

Арабану (енгл. Arabanoo) (1758Сиднеј, 18. мај 1789) био је аустралијски староседелац, припадник народа Јура, познат по томе што су га припадници Прве флоте отели приликом оснивања кажњеничке колоније 1788. године у ували код данашњег града Сиднеја. Отмица је имала за циљ да Арабану буде обучен за успостављање комуникације локалног становништва са колонизаторима из Велике Британије[1].

Особине[уреди | уреди извор]

План Сиднеја из 1788.

Арабану је ухваћен 31. децембра 1788. године у припремљеној заседи од стране досељеника. Приликом заробљавања имао око 30 година, према сведочењу Ваткина Тенча, британског поморског официра који је учествовао у отмици. Био је низак растом, али робусне грађе, са изразито црвеном брадом и косом. Арабану је имао тамнију пут, али светлију него људи са простора подсахарске Африке. Првобитно су га назвали Менли, према заливу у којем је ухваћен, али су временом схватили да је његово право име Арабану[2].

Живот у заробљеништву[уреди | уреди извор]

Главни циљ на почетку био је успоставити комуникацију, то јест пронаћи „заједнички језик”. Арабану је време проводио у колиби, везан ланцима како не би побегао. Досељеници нису са сигурношћу успели да утврде којој групи је припадао Арабану, осим да је припадник народа Јура. У почетку је неколико пут покушао да побегне, а последњи покушај био је на доку, када је ускочио у море и безуспешно је покушао да зарони, јер га је одећа у томе спречила[3]. Након последњег неуспешног покушаја бекства више није пружао отпор, а према сведочењу Вилијама Бредлија, једног од поморских официра, Арабану је временом постао миран, прихвативши начин живота у дому гувернера Артура Филипа. Ослобођен је окова и ланаца у априлу 1789. године[4]. Време је проводио делећи храну са женама и децом у свом новом дому.

Смрт[уреди | уреди извор]

У априлу месецу у и око Сиднеја избила је епидемија малих богиња која је била смртоносна за локално становништво. Арабану је изузетно тешко поднео несрећу у којој су његови сународници изгубили живот. Помагао је у сахрањивању, али и лечењу преживелих, али је убрзо у мају месецу и сам заражен. Након осам дана, умро је 18. маја 1789. године, а сахрањен је у гувернеровој башти, на месту где се данас налази Сиркулар кеј, лука у Сиднеју[5].

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Early Contact - Arabanoo”. sydneybarani. Приступљено 27. 11. 2018. 
  2. ^ Hunter, John (1793). An historical journal of the transactions at Port Jackson and Norfolk Island : with the discoveries which have been made in New South Wales and in the Southern Ocean since the publication of Phillip's voyage, compiled from the official papers. London: John Stockdale. стр. 133. 
  3. ^ Watkin, Tench (1793). A complete account of the settlement at Port Jackson, in New South Wales, including an accurate description of the colony; of the natives; and of its natural productions. London: G Nicol and J Sewell. стр. 14—15. 
  4. ^ Hunter, John (1793). An historical journal of the transactions at Port Jackson and Norfolk Island : with the discoveries which have been made in New South Wales and in the Southern Ocean since the publication of Phillip's voyage, compiled from the official papers. London: John Stockdale. стр. 132. 
  5. ^ Collins, David (1798). An account of the English colony in New South Wales from its first settlement in January 1788, to August 1801. London: T Cadell and W Davies. стр. 59. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]