Астерикс и Обеликс у Британији

С Википедије, слободне енциклопедије

Астерикс и Обеликс у Британији
Филмски постер на француском језику
Изворни насловAstérix et Obélix : Au service de Sa Majesté
Жанркомедија
РежијаЛоран Тирар
Сценарио
  • Лоран Тирар
  • Грегори Вињерон
Продуцент
  • Оливије Делбос
  • Марк Мисоније
Темељи се на
Главне улоге
МузикаКлаус Баделт
Директор
фотографије
Лоран Тирар
МонтажаВалери Десин
Продуцентска
кућа
Fidélité Films
ДистрибутерWild Bunch
Година2012.
Трајање110 минута
Земља Француска
Језикфранцуски
Буџет78 милиона долара[1]
Зарада55,9 милиона долара[2]
Претходни
Следећи
Веб-сајтasterix.com/asterix-au-cinema/les-films-live/asterix-obelix-au-service-de-sa-majeste/
IMDb веза

Астерикс и Обеликс у Британији (франц. Astérix et Obélix : Au service de Sa Majesté) француска је филмска комедија из 2012. године. Режију потписује Лоран Тирар, по франшизи Астерикс Ренеа Госинија и Албера Идерзоа. Наставак је филма Астерикс на Олимпијади (2008) и четврти део филмског серијала Астерикс.

Премијерно је приказан у септембру 2012. године у 3D формату. Добио је углавном негативне критике и остварио комерцијални неуспех. Након више од 10 година паузе, наставак Астерикс и Обеликс: Средње краљевство биће приказан 2023. године.

Радња[уреди | уреди извор]

Година је 50. п. н. е. а Цезар је гладан нових освајања. Као вођа славних легија, одлучиће да нападне острво које се налази на самом крају познатог света, мистериозну земљу под именом Британија. Победа је брза и загарантована. Међутим, једно малено село успева да се одбрани, али снага мештана полако јењава, па ће Корделија, краљица Британаца, одлучити да пошаље верног официра Одмереникса да потражи помоћ од Гала, у још једном маленом селу које је познато по свом отпору према најезди Римљана.

У том селу, Астерикс и Обеликс већ имају пуне руке посла. Њихов старешина им је поверио задатак да од Плашивикса, његовог досадног нећака који је недавно дошао из Лутеције, направе правог мушкарца. А њихов задатак није ни приближно завршен. Кад Одмереникс дође по помоћ, Гали одлучују да му дају буре с њиховим чувеним магичним напитком. Астерикс и Обеликс морају да га испрате до Британије, заједно са Плашивиксом.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Едуар Бер Астерикс
Жерар Депардје Обеликс
Фабрис Лукини Гај Јулије Цезар
Катрин Денев Корделија

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Mintzer, Jordan (8 October 2012). "Asterix and Obelix: God Save Britannia: Film Review". The Hollywood Reporter. Retrieved 22 October 2012.
  2. ^ „ASTÉRIX ET OBÉLIX: AU SERVICE DE SA MAJESTÉ (2012)”. JP' Box-Office. Приступљено 2012-10-17. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]