Баки

С Википедије, слободне енциклопедије
Баки
Датум рођења1526.
Место рођењаЦариград Османско царство
Датум смрти1600.
Место смртиЦариград Османско царство
ЗанимањеПесник
Значајни радовиMersiye-i Hazret-i Süleymân Hân

Баки (باقى) је било песничко име османско-турског песника Махмуда Абдулбакија (محمود عبدالباقى) (1526-1600). Сматра се једним од песника који су највише допринели турској и азербејџанској књижевности. Баки је постао познат и као "султан песника".

Биографија[уреди | уреди извор]

Баки је рођен у сиромашној породици у Цариграду. Његов отац је био мујезин у Фатих џамији. Породица је хтела да он постане произвођач запрега, али он није ишао на посао већ у исламску школу. На крају, његова породица му је дозволила и да формално похађа школу. Био је јако добар ученик и похађао часове јако познатих учитеља у то време. Тада је његов песнички таленат почео да се развија и био је под утицајем песника Затија. Након завршене школе, радио је као учитељ, али је његова популарност све више расла, да би чак постао и кадија. Умро је у Истанбулу 1600. године.

Баки је често радио у османској палати, посебно у време Сулејмана I, са којим је био у добрим односима. Током владавине Селима II и Мурата III, остао је близак палати и управи.[1]

Дела[уреди | уреди извор]

Баки је живео у златно доба Османског царства и то је јако утицало на његову поезију. Љубав, врлина живљења и природа су примарни субјекти у његовим песмама. Написао је релативно мало дела током живота. Његово најпознатије дело је Mersiye-i Hazret-i Süleymân Hân, међу најпознатијим елегијским делима у турској књижевности.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Shaw, Stanford J.; Shaw, Ezel Kural (1976-10-29). History of the Ottoman Empire and Modern Turkey: Volume 1, Empire of the Gazis: The Rise and Decline of the Ottoman Empire 1280-1808 (на језику: енглески). Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-29163-7. 
  2. ^ E.J. Brill's First Encyclopaedia of Islam 1913-1936 (на језику: енглески). BRILL. 1987. ISBN 978-90-04-08265-6.