Пређи на садржај

Бетон хала

С Википедије, слободне енциклопедије
Кран на почетку Бетон хале
Бетон хала пре настанка пешачке зоне

Бетон хала је комерцијални простор у Карађорђевој улици бр. 2-4 у Београду, на обали Саве подно зидина Београдске тврђаве, где је смештено неколико угоститељских објеката и јавна гаража на врху, док је у плану адаптација и једног дела за културне и уметничке манифестације.

Хала је грађена између 1936. и 1939. године као Царински магацински простор, за потребе оближње царине на Сави. У то време је постојало пет кранова, а данас је сачуван само један.[1] Са задње стране хале је пролазила пруга на којој су редовно саобраћали возови.

Идеја пренамене овог простора потекла је од архитекте Александра Родића, који је покушао да откупи, укњижи, уведе воду и струју у овај објекат. Убрзо је на врху Бетон хале настало и јавно паркиралиште са 400 паркинг места.

Одлуком Града Београда из 2012. године, хала је добила искључиво угоститељску намену. Касније је направљена и пешачка зона уз саму обалу. Данас, Бетон хала представља једно од најатрактивнијих места ноћног провода у Београду.

У мају 2020. године, постављена је пасарела која спаја Београдску тврђаву са Бетон халон и Савским кејом.[2] Са уклањањем пруге у склопу изградње Линијског парка, најављено је да ће простор иза Бетон хале добити нову намену, за потребе културно-уметничких манифестација.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Istorijat”. Beton hala. 
  2. ^ „Отворена пасарела – Београдска тврђава спојена са кејом”. Политика. 02. 05. 2020.