Пређи на садржај

Богородица Београдска

С Википедије, слободне енциклопедије

Богородица Београдска
Икона Богородице Београдске
Богородица Београдска на карти Србије
Богородица Београдска
Богородица Београдска
Уметниккопија слике „Марија Помоћница” немачког сликара Луке Кранаха Старијег
Годинапре 1718.
Типренесансна Икона
МестоЦрква Светог Петра, Београд, Србија
Координате44° 48′ 57″ N 20° 27′ 50″ E / 44.81583° С; 20.46389° И / 44.81583; 20.46389
ВласникБеоградска надбискупија
Веб-сајтhttp://kc.org.rs/

Богородица Београдска је ренесансна икона која се чува у цркви Светог Петра у Београду. У Београд су је донели као поклон баварског светилишта Марије Помоћнице.

Историја[уреди | уреди извор]

У доба турске владавине у Србији католички мисионари су у неколико наврата покушавали да се настане у Београду. Како су Турци у више наврата освајали Београд, тако су они одлазили и враћали се. Када је Еуген Савојски освојио Београд 1717. године исусовци се поново вратили. Већа група исусоваца (језуита) дошла је у српску престоницу 1718. и на Дорћолу основала своју заједницу.[1] Њихова црква налазила се на углу данашње улице Краља Петра и Душанове, на месту где се данас налази Техничка школа „Дрво арт”. Када је школа грађена пронађени су темељи те првобитне језуитске цркве.[2]

Долазак слике у Београд[уреди | уреди извор]

Почетком 18. века њихова жупа добија на поклон велику реликвију, барокну слику Богородице са Дететом, икону Марије Помоћнице.[3] Када је град 1739. године враћен Турцима и Аустријанци сами порушили све што су у међувремену саградили, исусовци остављају цркву и све што имају и напуштају град. Са собом односе само Богородичину слику, коју склањају у исусовачку цркву у Петроварадину. На позлаћеној плочи урезују:

Због ових речи слика је, током боравка у Петроварадину, добила назив Богородица Београдска и данас је предмет посебног поштовања.

Исусовци се враћају у Београд тек 1930. године и купују кућу лекара Јована Стејића, у улици Македонској 23, како би у њу сместили жупски дом. Три године касније одлучују да у дворишту саграде цркву.[1] Црква је саграђена 1934. године, а слика је враћена у Београд 1938. Слика Богородице Београдске са поменутом посветом најпре се налазила на главном олтару капеле на Дорћолу, затим на главном олтару цркве сазидане 1732. године и посвећене њој у част, а данас заузима централно место у цркви, изнад олтара.[2]

О слици[уреди | уреди извор]

Оригинална слика „Марија Помоћница” немачког ренесансног сликара Лукаса Кранача Старијег

Слика је доспела у Београд почетком 18. века као поклон хришћана из града Пасауа на Дунаву. На слици је Марија Мајка Божија са дететом Исусом у наручју. На полеђини слике налази се пергамент са латинским натписом који у преводу гласи:

Сама слика је копија слике „Марија Помоћница” немачког ренесансног сликара Лукаса Кранача Старијег. Копије те слике су распрострањене по целој Средњој Европи и врло често се могу наћи у Словенији, Мађарској, Баварској, Аустрији. У 18. и 19. веку многе верске заједнице трудиле су се да прибаве што вернију копију ове слике.[2]

Празник Богородице Београдске[уреди | уреди извор]

Богородица Београдска постала је заштитница жупе Светог Петра у Београду и њен празник се слави 19. октобра. У низу празника и светковина посвећених Девици Марији овај је посебно важан за Београдску надбискупију и сам град Београд.[4]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „ŽUPA SVETI PETAR APOSTOL, Beograd”. Zvanični veb-sajt. Beogradska nadbiskupija. Приступљено 8. 4. 2021. 
  2. ^ а б в Korica, Jovana (14. 10. 2018). „SVAKODNEVNO PROLAZITE PORED OVOG SVETOG MESTA U SAMOM SRCU PRESTONICE: A da li ste znali kakvu tajnu krije?”. Espreso. Приступљено 9. 4. 2021. 
  3. ^ Radojičić, Ivan. „Jezuitski manastir u Beogradu: Relikvija sakrivena u centru grada”. 011info. Приступљено 8. 4. 2021. 
  4. ^ „Proslava blagdana Bogorodice Beogradske”. Zvanični veb-sajt. Beogradska nadbiskupija. Приступљено 10. 4. 2021.