Бојана Радојковић

С Википедије, слободне енциклопедије
Бојана Радојковић
Датум рођења1924.
Место рођењаКраљевина Срба, Хрвата и Словенаца, данас Република Србија
Датум смрти2006.
Место смртиБеоград, Република Србија

Бојана Радојковић (1924—2006) била је историчарка уметности, кустос Одсека за метал и накит и дугогодишња директорка Музеја примењене уметности у Београду.

Биографија[уреди | уреди извор]

Бојана Радојковић била је први кустос новооснованог Музеја примењене уметности 1950. године, у време када су чињени пионирски подухвати на сакупљању дела југословенске и иностране примењене уметности и налажењу простора за њихово излагање и смештај. Само годину дана касније 1951. откупљена је колекција Љубомира Ивановића, у којој су се својом вредношћу истицали уметнички предмети од метала, настали у периоду од XII до XIX века.[1] Може се сматрати да су управо они одредили професионални пут и област стручног и научног истраживања кустоса Бојане Радојковић.

На њену иницијативу основан је Сектор за историјско-стилски развој уметничке обраде метала у оквиру кога је била аутор и организатор више изложби и пратећих публикација.[2] Неке од њих гостовале су у европским музејима чиме су на најбољи начин представиле колекције Музеја примењене уметности, културно и уметничко наслеђе Балкана и Европе. Посвећеним проучавањем предмета примењене уметности, посебно златарства, као и публиковањем грађе из ове области Бојана Радојковић је заслужено стекла статус еминентног стручњака за српску средњовековну уметност, као и пионира у проучавању примењене уметности у тадашњој Југославији.

Изложбе и публикације[уреди | уреди извор]

Изложба Уметничка обрада метала народа Југославије кроз векове у сарадњи са др Иваном Бахом 1956. године представља прву тематску изложбу из ове области у региону. Након одбране докторске дисертације о српском златарству 1966. године штампана је монографија Српско златарство XVI и XVII века, која је до данас остала најкомплетнија публикација из те области. Друге значајне публикације су Накит код Срба од краја XII до краја XVIII века из 1969, Ситна пластика у старој српској уметности из 1976. и Српско златарство из 1981. године, каталог изложбе. Бројне појединачне студије, које су у великој мери осветлиле познавање историје српске средњовековне уметности, сведоче о њеном обимном стручном, истраживачком и научном раду, дугом више од четрдесет година.[2]

Остале активности[уреди | уреди извор]

Бојана Радојковић била је један од уредника Зборника Музеја примењене уметности од 1955. када је објављен први број до 2005. године, када је покренута нова серија. Била је директор Музеја, а музејски саветник је остала и након одласка у пензију. Музеј примењене уметности је 2005. године Бојани Радојковић посветио публикацију Алманах накита.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Гајић, Мила. „Одсек за метал и накит”. Музеј примењене уметности. Приступљено 1. 12. 2016. 
  2. ^ а б Ристић, Андријана (2007). „Библиографија Бојане Радојковић”. Зборник. 03: 83—89.