Пређи на садржај

Брвнара осаћанка

С Википедије, слободне енциклопедије

Брвнара „осаћанка” врста је брвнаре која се градила у планинским пределима на Балканском полуострву.

Порекло[уреди | уреди извор]

Назив „осаћанка” потиче од њихових неимара – сељаци који су били мајстори тесари-дрводеље. У питању су Срби Осаћани који су пореклом из Осата поред Дрине, из југоисточне Босне. Осаћанке су почеле да се граде негде после 1820. године.[1] Представљају виши развојни ступањ, како по величини, тако и по просторној структури[1] и издвајају се по својој оригиналности и народним уметничким обликовањем. Као представнице читаве једне архитектуре у дрвету, предано су се градиле у Шумадији, Подрињу и Старом Влаху.

Осаћанке у Босни су се развијале захваљујући дугом одржавању патријархалне задруге. У Србији је њихов развој нагло прекинут услед организације породичног живота који је подразумевао опредељење за вајате, мале грађевине од брвана. Ипак, српске осаћанке су постигле сопствени израз, лепоту и особеност у складности линија и облика.[1]

Неки од примера осаћанки су Црква брвнара у Такову и Милошев конак у Горњој Црнући, иако није утврђено ко је тачно градитељ кнежевог дома.[2]

Опис[уреди | уреди извор]

Осаћанке су имале висок и стрм кров покривен шиндром (издуженим дашчицама), димњак са „капићем” (дрвена купаста капа), два наспрамна врата са полукружно сведеним отворима, прозоре са решетком и капцима, таваницу од шашоваца (кратке даске међусобно повезане жлебом) и земљану пећ у соби.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в Хасанбеговић, Рабија (1969). Сеоске куће и становање у Србији. Београд: Етнографски музеј. стр. 12. 
  2. ^ Мандић, Ирена; Брајовић, Милан; Марушић, Александар (2020). Конак кнеза Милоша у Горњој Црнући. Горњи Милановац: Музеј рудничко-таковског краја. стр. 11. ISBN 978-86-82877-87-5.